nieuws

‘Chemische recycling de oplossing voor plastic afval’

Technologie & Techniek

Neste, ReNew ELP en Licella gaan zich samen inzetten voor het verwerken van plastic afval naar grondstof voor brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen. De bedrijven willen dit bereiken door middel van chemisch recyclen, dit zou namelijk minder beperkingen hebben dan het huidige mechanische recyclen.

De samenwerking is een stap in de richting van Nestle’s doelstelling om vloeibaar gemaakt afvalplastic te introduceren als een toekomstige grondstof ter vervanging van fossiele brandstof, met als doel om in 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton kunststofafval te verwerken.

Plasticafval

“Neste is al lang een speler op het gebied van raffinage, maar we hebben nog steeds behoefte aan de doorontwikkeling van technologieën en ondersteunende wetgeving voor producten op basis van plastic afval. Ik geloof dat deze samenwerking de ontwikkeling en commercialisering van op plasticafval gebaseerde producten kan versnellen, “zegt Matti Lehmus, Executive Vice President van Oil Products van Neste.

Cat-HTRTM technologie

ReNew ELP, een Brits bedrijf dat zich richt op chemische recycling, begint met de bouw van een chemische recyclingfabriek in Teesside, Verenigd Koninkrijk, met het doel om plastic te recyclen. Dit zal de eerste commerciële chemische recyclingfabriek zijn op basis van Cat-HTRTM technologie, een technologie ontwikkeld door Licella.

Volgens Len Humphreys, CEO bij Licella Holdings, is de CAT-HTRTM technologie de uitkomst voor plastic afval.

“Na het investeren van 10 jaar in tijd en 75 miljoen Australische dollars in de technologie, zijn wij van mening dat de Cat-HTRTM een belangrijke oplossing is voor chemische recycling voor de belangrijke wereldwijde uitdaging van plastic afval. De samenwerking met Neste en ReNew ELP zal helpen markten te creëren voor gerecycleerde koolstofbrandstoffen en chemicaliën in een kritieke tijd terwijl Europa op weg is naar een circulaire economie.”

Chemische recycling

Chemisch recyclen is het door middel van een chemisch proces terugbrengen van kunststof naar de oorspronkelijke bouwstenen van het materiaal (polymeren, monomeren of atomen), zodat hier opnieuw kunststof van gemaakt kan worden. Hierdoor is het mogelijk om een mix van kunststoffen te verwerken, iets wat met mechanische recycling niet mogelijk is.

Reageer op dit artikel