nieuws

Introductie Dommelsch 0,0%: ‘De suikersamenstelling van het wort is kritisch’

Technologie & Techniek

Introductie Dommelsch 0,0%: ‘De suikersamenstelling  van het wort is kritisch’

Net als Heineken, Bavaria en Jupiler eerder deden, introduceert Dommelsch nu ook de 0,0%-variant. Hoe onderscheidt dit product zich van de concurrentie en zijn er bijvoorbeeld speciale brouwtechnieken en ingrediënten gebruikt? VMT vroeg het aan Sjors van Drie van ABInbev Nederland, moederbedrijf van Dommelsch.

Iedere bierbrouwer probeert te profiteren van de groeiende trend naar alcoholvrij bier. Dus ook Dommelsch dat na bijvoorbeeld Heineken 0,0% en Bavaria 0,0% een eigen 0.0%-variant op de markt brengt. Maar hoe onderscheidt de Noord-Brabantse bierbrouwer zich van al die andere merken?

Verpakking en uitstraling

Allereerst natuurlijk op uitstraling en kleur van de verpakking, begint brandmanager Sjors van Drie van ABInbev Nederland.

“Hiermee profileert Dommelsch zich nadrukkelijk als goed, betrouwbaar en betaalbaar bier, zowel pils als 0,0%. De stroom van de Dommel staat centraal in de nieuwe uitstraling, want Dommelsch is groot geworden dankzij de mensen langs de rivier de Dommel.”

dommelsch2

Volledig brouwen

Een ander onderscheidend aspect vormt smaak. Dommelsch 0.0% wordt namelijk volledig gebrouwen: pas aan het einde halen we de alcohol eruit door deze onder hoge druk te verdampen, aldus Van Drie.

“Doordat we Dommelsch 0,0% volledig brouwen en we de aroma’s zo veel mogelijk weten te behouden. Hierdoor smaakt Dommelsch 0,0% als volwaardig maar toegankelijk en licht bier dat op vele momenten gedronken kan worden. De afdronk is zacht.”

Kunt u iets meer vertellen over het brouwproces van Dommelsch 0,0%?

“Om een goed en volwaardig 0.0%-bier te brouwen, dat niet te zoet smaakt, hebben we ontdekt dat het kritisch is om te zorgen voor de juiste suikersamenstelling van het wort aan het einde van het kook en vergistingsproces. We willen enerzijds graag lange suikerketens behouden – die veel body aan het bier geven, maar geen zoetheid. En anderzijds toch voldoende vergistbare suikers (kortere ketens) aanmaken om een mooie volledige fermentatie te kunnen doorlopen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we zeer veel testen gedaan om de juiste temperatuur van ‘inmaischen’, de verschillende rusttemperaturen en tijden voor de enzymatische werking, en de verhouding tussen mais en mout te optimaliseren.”

Welke vernieuwende of innovatieve brouwtechnieken zijn voor Dommelsch 0,0% gebruikt?

“In tegenstelling tot de klassieke bieren met 0,5% alcohol, waarbij de gisting snel stopgezet wordt om niet meer dan 0,5% ABV te krijgen, doorlopen we met Dommelsch 0,0% een volledige vergisting. De alcohol wordt hierna verdampt door vacuumdistillatie. De techniek van vacuumdistillatie is meer recent, maar wordt ondertussen steeds breder toegepast om 0,0% bieren te brouwen. Het innovatieve aspect voor de Dommelsch 0,0 is om deze techniek te combineren met ons speciale brouwproces waarbij we lange onvergistbare suikerketens in het bier weten te behouden na de gisting, waardoor we een bier krijgen dat meer volmondig is en meer smaak heeft.”

Temperatuur brouwproces

Over de temperatuur of de tijdcontrole van het brouwproces van Dommelsch 0.0 wil Van Drie niets kwijt. “Zij zorgen mede voor de unieke eigenschappen van Dommelsch. Dus dat is het geheim van de brouwer.”

De grootste uitdaging bij het brouwen van Dommelsch 0,0% was het verkrijgen van de beste smaak. Daarom nam de hele productontwikkeling zo’n drie jaar in beslag. “Het brouwproces hebben we de afgelopen drie jaar geperfectioneerd zodat we het bier kregen met de smaak en aroma’s die we wilden. Daar hebben we echt de tijd voor genomen, want kwaliteit staat voor ons op nummer één.”

Ingrediënten

Van Drie: “Qua ingrediënten gebruiken we voor Dommelsch 0,0% dezelfde ingrediënten als bij Dommelsch pils, maar Dommelsch 0,0% heeft een eigen brouwproces en recept. Zo is Dommelsch 0,0% een volwaardig smaakvol bier zonder alcohol dat op vele momenten gedronken kan worden. Met de nieuwe uitstraling laten we zien dat er nog heel veel geloof is in het merk en dat er ook in de toekomst een rol is voor Dommelsch.”

Foto's

Reageer op dit artikel