nieuws

Blockchain versterkt ketenafspraken

Technologie & Techniek

Blockchain versterkt ketenafspraken

Blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar tal van bedrijven experimenten al met deze technologie die ketens transparanter moet maken en de productintegriteit borgen. Vrijwel altijd gaat het nog om enkelvoudige producten. Groot voordeel is dat ketenpartners bij aanvang opzet en afspraken goed moeten vastleggen, zo bleek tijdens het Food Future Event in Den Bosch.

IBM heeft wereldwijd al 500 cases in tal van branches op het gebied van blockchain. “Daarvan scoren de projecten die nieuwe markten creëren of die toegang geven tot nieuwe markten veruit het beste”, vertelde practice leader blockchain Leo Dijkstra.

 

Toch is blockchain niet het toverwoord als het gaat om tegengaan van fraude. Dijkstra: “Het is in feite een database die je met een netwerk deelt. Data worden op een met elkaar afgesproken manier in een zogeheten ‘smart contract’ vastgelegd. Een enorm voordeel volgens Dijkstra omdat daarmee discussies achteraf, waar enorme bedragen en (advocaat)kosten mee zijn gemoeid, aanzienlijk worden gereduceerd.

 

Data vast en beschikbaar

Door het vastleggen van de data in een gedeelde database zijn deze daarna niet meer te veranderen. Als er dan fraude wordt ontdekt, is met een druk op de knop te achterhalen wie zich niet aan de afspraken heeft gehouden.”

 

Dijkstra illustreerde dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld over mango’s die Walmart verkocht. “Hoe snel duurde het voordat een pakje met mangostukjes in het winkelschap kan worden herleid tot de teler van deze vrucht?”, vroeg hij de volle zaal. Op de traditionele manier met een mix van handmatig en digitale systemen: 6 dagen, 18 uur en 26 minuten. Met behulp van IBM Food Trust 2,2 seconden.

 

Bij een recall kunnen producten dus veel sneller en ook gerichter uit de winkelschappen worden gehaald; of retailers dat laatste ook zullen doen, valt te betwijfelen en is zeker niet gebruikelijk vandaag de dag.

 

Veel efficiënter

Behalve onveranderde data, die ook behouden blijven als een ketenpartner zich terugtrekt, en snelheid zorgt blockchain vooral voor een veel hogere efficiency. Dijkstra schatte dat besparingen van 10-20% zeker mogelijk, zelfs gangbaar zijn, en voor retailers zelfs tot 30%. Automatisering, het eenmalig invoeren, maar ook het wegsnijden van ketenschakels die weinig waarde toevoegen zijn hiervoor verantwoordelijk.

 

IBM Ledger en Food Trust

Toch is alles met betrekking tot blockchain lang geen koek en ei. Onzekerheid over hoe de technologie zich verder ontwikkeld en voor welke platform grote spelers wereldwijd kiezen hangt als een donkere wolk boven de markt. Dijkstra verwacht dat er meerdere platforms zullen ontstaan, maar dat er per branche uiteindelijk een platform zal overblijven. IBM heeft gekozen voor hyper ledger van Linux, open source software die vrij door iedereen is te gebruiken en verder te ontwikkelen.

 

Gebaseerd daarop heeft IBM dus een eigen blockchain product ontwikkeld: IBM Food Trust. Deze, samen met andere blockchainproducten op gebieden als Trade Finance, Supply Chain Financing, Manufacturing Provenance en Supply Chain Workflow, vormt het IT-bedrijf tot het IBM Blockchain Partner Ecosystem.

 

Cryptovaluta niet maatgevend

En passant hielp Dijkstra nog een hardnekkig misverstand uit de wereld, namelijk dat blockchain veel en veel te veel energie zou vergen wat een enorme rem op de verdere ontwikkeling zou zijn. “Dat is voor cryptovaluta van toepassing, omdat daar heel veel zekerheden bij transacties moeten worden ingebouwd. Voor de systemen waar we nu over spreken, geldt dat veel minder, en speelt het energie verbruik geen grote rol van betekenis.”

 

Reageer op dit artikel