nieuws

Anuga Foodtec 2018: machines flexibeler en toegankelijker

Technologie & Techniek

Anuga Foodtec 2018: machines flexibeler en toegankelijker

Een rondgang langs verschillende Duitse leveranciers op de Anuga FoodTec van verpakkingsmachines laat zien dat vernieuwingen vooral zitten in méér automatisering, méér robotisering, méér data, méér netwerken en dit in de cloud, voor méér toegankelijkheid.

Een overkoepelende veelgebruikte term daarvoor is Industry 4.0. Dat kwam duidelijk terug in een thema van een begeleide route over de Anuga Foodtec 2018 met de titel: ’Filling and Packaging Technology: modularization, flexibility and individualization’

Bediening via smartphone

Bij de weeg, snij en etiketteerapparatuur van het Duitse Bizerba draait alles om voedselveiligheid. De productie kan via een smartphone of tablet worden bestuurd. Machines zijn digitaal gekoppeld en communiceren met elkaar. Alle data worden in de cloud verzameld en de productie analyseert zichzelf. Ook data als geluid, temperatuur en trillingen worden ‘realtime’ verzameld en geanalyseerd. Zwakke plekken in de productie worden daarmee vroegtijdig gesignaleerd zodat voortijdig onderhoud (‘predictive maintenance’) kan worden uitgevoerd.

Anuga FoodTec Bizerba machine

Vacuüm verpakkingsmachines

Anuga FoodTec webomatic

Webomatic is gespecialiseerd in vacuüm verpakkingsmachines. Tegenwoordig worden producten steeds kleiner verpakt, de zogeheten ‘skinpacks’. De nieuwste verpakkingsmachines in het assortiment zijn de sterk geautomatiseerde Thermoformers. Deze bieden schaalbaarheid en snelheid. Voedselveiligheid is geborgd doordat er geen contact is met de producten zelf.

Flexibele machines

Ook Multivac biedt machines voor vacuüm verpakken die inspelen op de behoeftes van hun klanten: hygiënisch ontworpen, gebruiksvriendelijke en autonoom functionerende machines, waarbij alle processtappen gekoppeld zijn in een netwerk en toegankelijk via de cloud.

Anuga FoodTec multivac

Schur is een Duits familiebedrijf en produceert naast verpakkingsmachines ook het bijbehorende verpakkingsmateriaal van plastic en karton. De kracht van dit systeem is een grotere flexibiliteit door minder complexiteit. Het is voor elk denkbaar product inzetbaar.

Anuga FoodTec Schur

Onder de noemer Perfect Flow werken vijf Duitse firma’s samen in het ontwikkelen en opzetten van complete productie- en verpakkingslijnen. Door deze samenwerking kunnen zij de perfecte flow voor elk individueel bedrijf ontwikkelen. Zij leveren ook een hygiënische, conform EHEDG ontworpen productielijn onder de naam ‘Careline’, bijvoorbeeld voor melkpoeder.

Anuga FoodTec perfect flow 1 Anuga FoodTec perfect flow 2

Anuga KHS Technology 40

KHS speelt in op de trend van flexibilisering en individualisering in voedsel en verpakkingen. Het afvul en verpakkingssysteem voor dranken werkt modulair. Het voordeel van dit modulaire systeem is dat een zeer snelle wisseling van lijnen mogelijk is.

Reageer op dit artikel