nieuws

Model moet duurzaam verpakken makkelijker maken

Technologie & Techniek

Model moet duurzaam verpakken makkelijker maken

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een model opgesteld, dat beschrijft hoe bedrijven stap voor stap elke productverpakkingscombinatie kunnen verduurzamen.

In het KIDV-model Vijf perspectieven op duurzaam verpakken staan alle aspecten van duurzaam verpakken op een rij:

  • verpakking en product
  • beleid en strategie
  • consumentengedrag
  • verpakken in een circulaire economie
  • materiaalkeuze en verpakkingsproces
  • duurzame verpakkingsproductcombinatie

 

Andere vragen

Bij de verduurzaming van verpakkingen komt veel meer kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal, stelt het kennisinstituut. Dat is een belangrijke stap in het proces, maar er gaan andere vragen aan vooraf. Die raken ook aan het beleid en de strategie van de onderneming, tot en met het gedrag van de consumenten, met alle aspecten van het verpakken daartussen.

 

Kennis gebundeld

In het model is alle kennis – onder meer uit het wetenschappelijk onderzoeksprogramma en uit onderzoeken van het KIDV – gebundeld en toegankelijk gemaakt. Nieuwkomers kunnen zo gemakkelijk vertrouwd raken met het onderwerp, terwijl professionals diepgaand, tot op gedetailleerd wetenschappelijk niveau, in de materie kunnen duiken. Inzameling en recycling, de keuze van materialen, life cycle assessment of zaken zoals productveiligheid en consumentengedrag, deze onderwerpen komen allemaal aan bod.

 

KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst: “Het Nederlands verpakkend bedrijfsleven staat voor de taak om business cases zo duurzaam mogelijk te maken. Ons model biedt handvatten om daar concreet mee aan de slag te gaan.”

 

Reageer op dit artikel