nieuws

7 manieren om aan vereisten voedselveiligheid te voldoen

Technologie & Techniek

7 manieren om aan vereisten voedselveiligheid te voldoen

Wet- en regelgeving wereldwijd dient te garanderen dat alleen veilig verpakte voedingsmiddelen verkocht worden en dat consumenten geen onjuiste of misleidende informatie krijgen. In dit artikel 7 manieren om aan voedselveiligheidsvereisten te voldoen.

Soep - X-ray

De wetten wereldwijd gaan over voedselveiligheid, gewicht, etikettering en commerciële verordeningen. Dit alles wordt ondersteund door wereldwijde instanties die voedselveiligheidsprogramma’s van producenten certificeren, zodat producten in bepaalde landen verkocht kunnen worden. Producenten die zuivelproducten of producten op basis van vlees produceren moeten aan extra wettelijke vereisten voldoen.

1. Detecteer en verwijder alle verontreinigingen

Vereiste:          Alle verpakte voedingsmiddelen moeten vrij zijn van verontreinigingen. De wet- en regelgeving biedt producenten de vrijheid om de meest geschikte kwaliteitsborgingssystemen te gebruiken.

Oplossing:       Integreer productinspectie zoals metaaldetectie of X-ray inspectie, afhankelijk van de mogelijke verontreinigingen, in de productielijnen om verontreinigde producten in realtime te identificeren en op veilige wijze uit te werpen.

2. Inspecteer de productveiligheid

Vereiste:          Ondermaatse producten mogen de markt niet bereiken. Denk hierbij aan verpakte producten die niet aan de vereiste kwaliteit en versheid voldoen, producten die over de datum zijn of producten met een mogelijke bacteriële besmetting.

Oplossing:       Geavanceerde vision en X-ray inspectietechnologieën kunnen allerlei inline kwaliteitscontroles uitvoeren, zoals de inspectie van specifieke data en afvulniveaus of controle op een goede productafsluiting.

3. Controleer het productgewicht

Vereiste:          De wet- en regelgeving inzake de netto-inhoud varieert overal ter wereld. Van ‘het gemiddelde gewicht van het product mag niet minder zijn dan het geëtiketteerde gewicht’ tot ‘het gemiddelde gewicht dient aan vooraf gedefinieerde tolerantiewaarden te voldoen’.

Oplossing:       Inline controlewegers inspecteren 100% van de producten met uiterste nauwkeurigheid, bij de hoogste doorvoersnelheden. Hiermee wordt gegarandeerd dat alle producten aan de vooraf gedefinieerde tolerantiewaarden voldoen. Producten die buiten de ingestelde parameters vallen, worden uitgeworpen.

4. Controleer het etiket

Vereiste:          Alle verpakte producten moeten op duidelijke wijze de productinformatie communiceren conform de lokale wetgeving. De belangrijkste etiketteringsvoorschriften eisen dat op elk etiket de netto producthoeveelheid wordt vermeld, plus alle ingrediënten en informatie over mogelijke allergenen. In sommige landen gelden bijkomende voorschriften.

Oplossing:       Vision inspectie controleert de positie en inhoud van alle etiketten volgens vooraf ingestelde criteria en bij een hoge doorvoersnelheid.

 

5. Garandeer dat het product is ‘zoals geadverteerd’

Vereiste:          Alle producten moeten gepresenteerd worden ‘zoals geadverteerd’. De advertentie mag de consument bij de aankoop niet misleiden. Garandeer bijvoorbeeld dat een doos granenontbijt het geadverteerde promotionele item bevat of dat een multipak het juiste aantal stuks heeft.

Oplossing:       X-ray inspectietechnologie voert gelijktijdig allerlei productintegriteitscontroles uit.

6. Lever bewijs van due diligence

Vereiste:          In geval van een product recall moeten producenten van voedingsmiddelen bewijzen dat ze tijdens de productie de benodigde due diligence hebben toegepast.

Oplossing:       Productinspectie-technologieën controleren en documenteren alle kwaliteitscontroles in realtime. Geavanceerde datamanagement-software kan op naadloze wijze alle inspectiesystemen integreren om de inspecties en dataverzameling te stroomlijnen.    

De integratie van deze zes oplossingen tot een robuust programma voor voedselveiligheidsbeheer stelt producenten van verpakte voedingsmiddelen in staat om aan de voedselveiligheidsregels te voldoen. Door bewijs te leveren dat de consumenten volledig beschermd zijn tegen verpakte voedingsmiddelen die niet aan de vereisten voldoen, kunnen merkeigenaren succesvol nieuwe markten bedienen. 

7. Garandeer consistente apparatuurprestaties

Vereiste:          Consistente en nauwkeurige data is van essentieel belang voor compliance. Bovendien moeten alle voedselveligheidsprogramma’s verificaties omvatten. Een onderdeel hiervan zijn reguliere controles om te garanderen dat de inspectiesystemen juist functioneren.

Oplossing:       Investering in een servicecontract met de apparatuur producent garandeert ondersteuning voor preventief onderhoud en prestatieverificatie om te verzekeren dat de productinspectie-apparatuur blijft functioneren zoals het hoort.

Voor meer informatie kunt u de gratis white paper ’Garandeer conformiteit van verpakte voedingsmiddelen’ downloaden.

Reageer op dit artikel