Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Actemium komt als systeemintegrator bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en ziet dat er steeds meer kleine batches van producten geproduceerd worden. "De vraag uit de markt naar gepersonaliseerde producten of producten met speciale samenstellingen wordt steeds groter. Producenten moeten hun productieproces daarom steeds flexibeler inrichten om aan die vraag te kunnen blijven voldoen", zegt Stephan Verhofstadt.

Waar productielijnen voorheen ingesteld waren om zo lang mogelijk optimaal te draaien en de lijn bijvoorbeeld een keer per dag werd gereinigd en gedesinfecteerd, zien we nu dat op diezelfde lijn steeds meer productwisselingen plaatsvinden en dat er soms wel twee of drie keer per shift of dienst moet worden schoongemaakt, licht Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, toe. “Door meer te automatiseren, kunnen deze omschakelingen geoptimaliseerd worden.” “Kleinere ordergroottes en specifieker samengestelde producten zoals bijvoorbeeld verse soeppakketten, voegen extra specificaties en recepturen toe aan het proces. In het geval van de soeppakketten komen er ook extra assemblagestappen bij. Meer data en extra processtappen kunnen op een gegeven moment alleen nog door automatisering geborgd worden.”

Inline metingen

Verhofstadt ziet ook de trend dat producenten vanuit de verschillende audits en overheidsinstanties steeds meer vragen krijgen over hoe processen en critical control points geborgd zijn. “Voedselveiligheid en transparantie worden steeds belangrijker. Door af te stappen van het papieren checklijstje dat door de operator aan de lopende band afgevinkt moet worden en meer inline te gaan meten, kunnen de verschillende processtappen en productcontroles beter geborgd worden. In de productie kan vervolgens bijvoorbeeld ook gewerkt gaan worden met dashboards waarop regellijnen, zoals bij statistische procescontrole (SPC) te zien zijn, zodat ingrijpen eerder mogelijk is wanneer een product tegen de kritische grenzen aan dreigt te lopen. Automatisering verkleint risico’s en maakt traceability eenvoudiger.”

Datagedreven beslissingen

Flexibelere productie en de toename van het aantal kwaliteitsmetingen hebben uiteraard tot gevolg dat er veel meer data beschikbaar komen. Verhofstadt: “Datacollectie gaat nog veel belangrijker worden. Niet alleen moet de datacollectie worden uitgebreid, maar ook de data-analyse gaat

‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’

Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium

een veel grotere rol spelen. Actemium kan bedrijven hierbij ondersteunen, kan ze helpen met het omzetten van data naar informatie, zodat bedrijven veel meer en beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. Het inzetten van flexibele opslag- en rekencapaciteit is een belangrijk aspect.”

‘Care for the planet’

Een uitdaging bij flexibelere productie is duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het vaker moeten reinigen en desinfecteren van installaties na een productwissel. Hoe goed is dat voor het milieu? Verhofstadt legt uit dat daar altijd samen met fabrikanten naar gekeken wordt: “Duurzaamheid is een uitgangspunt dat we meenemen in al onze berekeningen en toepassingen. Neem het schoonmaakproces.
‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’
Door dat te automatiseren en continu zuren en logen te meten in het spoelwater, zien we dat we een afvalwaterreductie kunnen bewerkstelligen en een lager verbruik van schoonmaakmiddelen. Efficiëntie, kostenverlaging en risicobeperking in combinatie met care for the planet. Dat is waar wij voor staan en waar Actemium graag haar steentje aan bijdraagt.”

Annelies Taams - Postma

Annelies Taams - Postma

Freelance redacteur

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...