nieuws

Olga Haenen nieuwe lector INVIS aan HAS Hogeschool

Mensen & Loopbaan

Olga Haenen nieuwe lector INVIS aan HAS Hogeschool

Olga Haenen, senior onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, is de lector van het nieuwe lectoraat nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig (INVIS).

Met ingang van 2018 is Haenen lector van het nieuwe lectoraat dat de komende jaren zal werken aan veterinair gezonde, duurzame en (voedsel)veilige kweeksectoren van insecten en vis.

Lectoraat

INVIS wil de Nederlandse aquacultuur aan laten sluiten bij de insectenteelt. Het lectoraat wil dat bereiken door gebruik van gezonde en voedselveilige insecten als eiwitbron in visvoer, die mogelijk op reststromen worden gekweekt.

“Kweek van alternatieve, duurzame dierlijke eiwitbronnen is belangrijk en flink in ontwikkeling. Ik werk al decennia aan gezondheid en ziekte van koudbloedige dieren. De insecten komen daar nu bij”, vertelt Haenen.

Richtlijnontwikkeling

Haenen is ruim 30 jaar actief binnen Wageningen Bioveterinary Research op het gebied van diagnostiek en onderzoek van vis-, schaal- en schelpdierziekten.

“De kweeksector willen we helpen verbeteren door het opstellen van een richtlijn ter optimalisatie van managementfactoren, preventie van ziekten, duurzaamheid en de veiligheid van het kweekproduct voor de consument.”

Proeftuinen

Het lectoraat bestaat uit drie proeftuinen, genaamd ‘Kweek van insecten’, ‘Visteelt’ en ‘Visvoer op basis van insecten’.

De proeftuinen delen het lectoraat op in respectievelijk het ontwikkelen van een gezondheidsmonitoringssysteem voor insectenkweekbedrijven, het ontwikkelen van een richtlijn voor onshore visteeltbedrijven en mogelijkheden verkennen op het gebied van insecten als eiwitbron in visvoer.

Reageer op dit artikel