nieuws

Hak tegen FNLI over Nutri-Score: ‘We trekken eigen plan’

Marketing & Consument

Hak tegen FNLI over Nutri-Score: ‘We trekken eigen plan’
Het veelgeprezen Nutri-Scoresysteem

Hoewel een besluit over het nationale voedselkeuzelogo nog niet is genomen, ligt de Franse Nutri-Score duidelijk op poleposition. Niet alleen supermarkten als Albert Heijn spreken zich uit voor dit logo, ook groenteverwerker Hak kiest ervoor om dit systeem in september in te voeren. De fabrikant loopt hiermee voor de troepen uit, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) wil namelijk eerst alle mogelijkheden onderzoeken alvorens ze zich uitspreekt voor een specifiek logo.

De Nutri-Score beloont vezels, eiwitten, groente, fruit en noten en straft een te veel aan suikers, zout en verzadigde vetten af. Juist de producten van groenteverwerker Hak bevatten veel vezels, groente en fruit. De laatste jaren maakt de fabrikant flink werk van de reductie van suiker en zout in zijn producten. Niet vreemd dat het groentebedrijf uit Giessen daarom uitkomt bij Nutri-Score als het meest ideale voedselkeuzelogo: het zal consumenten aan zetten tot het eten van meer groente.

Nutri-Score

“Verse groenten ervaren consumenten makkelijk als gezond, zij zullen een A-score krijgen. Bij samengestelde maaltijden is dat lastiger- zo niet onmogelijk- te concluderen hoe gezond ze zijn. Met Nutri-Score kan dat wel en is het voor consumenten direct duidelijk welk product gezonder is dan de andere”, zegt Hak-ceo Timo Hoogeboom.

Hij denkt dat Nutri-Scoreproducten zich direct onderscheiden van voedingsmiddelen die het logo (nog) niet willen vermelden.

Suiker- en zoutreductie

Voor een bedrijf als Hak dat toch al gezonde producten maakt, kan makkelijk scoren met de Nutri-Score. De meeste Hak-producten ontvangen inderdaad een A-score, een paar een B en enkele producten een C. Hak bevestigt dit, maar benadrukt dat ze jarenlang gericht heeft toegewerkt naar significante zout- en suikerreductie. “Grootste uitdaging daarbij was het behouden van smaak zodat consumenten de producten lekker blijven vinden.”

Hak moedigt andere voedingsmiddelenbedrijven aan te kiezen voor Nutri-Score. “Nutri-Score zal die nog niet zo goed scoren aanzetten hard te werken aan innovaties om een zo goed mogelijke score in hun productcategorie te krijgen.”

Koers FNLI

Met het pushen van het Franse systeem lijkt Hak in te gaan tegen de lijn van de eigen koepelorganisatie FNLI. Die betracht zorgvuldigheid bij het kiezen van het nationale voedselkeuzelogo in plaats van snelheid. Dat betekent dat er eerst een gedegen consumentenonderzoek komt naar voedselkeuzelogo’s onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) , waarna aan het einde van 2019 een keuze volgt.

Woordvoerder Gerard van der Zanden van de FNLI geeft aan “Kennis genomen te hebben” dat Hak Nutri-Score in september gaat introduceren op zijn verpakkingen. “Daarmee lopen zij ons inziens vooruit op het proces dat in Nederland is ingezet onder leiding van VWS. Hier staat zorgvuldigheid in plaats van snelheid voorop en de FNLI ondersteunt nog steeds deze aanpak.”

FNLI-directeur Marian Geluk gaf eerder dit jaar tijdens het Food Future Event van VMT op 9 april al aan dat het wegen van de voor- en nadelen van elk systeem een kritische succesfactor is voor elk toekomstig logo. “Iedere partij aan tafel ( bij VWS, red) moet het straks uit kunnen leggen.”

Van der Zanden: “Over Nutri-Score wordt vaak gezegd dat de voedingsmiddelenindustrie hier tegen is, omdat producten te veel rood scoren. Dat misverstand willen we wegnemen want het omgekeerde is gek genoeg ook waar.”

De FNLI-woordvoerder stelt dat je als bedrijf ook niet te veel groen wilt scoren. “Het is bijvoorbeeld slecht uit te leggen -als fabrikant- waarom een pizza met relatief veel zout, een bolletje met relatief weinig vezels, of een zuiveldrankje met relatief veel suiker een groene B scoort. En we weten dat de rekenmethode ook niet aangepast kan worden. De Franse overheid beheerst het systeem immers.”

Voor andere opties voor het nationale voedselkeuzelogo zoals het Britse stoplichtensysteem gelden ook voor- en nadelen. “Daarom is het belangrijk dat VWS straks op basis van alle informatie een weloverwogen keuze maakt.” De FNLI weet zich hierin ook gesteund door bijvoorbeeld het Voedingscentrum.

Geen extra onderzoeken

Hak stelt dat het al eerder binnen de FNLI aangaf zijn eigen plan te trekken wat betreft een voedselkeuzelogo. Er is volgens het bedrijf geen reden meer te wachten en nu nog allerlei onderzoeken te starten.

Fevia spreekt zich niet uit voor Nutri-Score

Op 2 april 2019 lanceerde de Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Bock het Nutri-Scoresysteem. De Belgische Federatie voor de voedingsmiddelenindustrie, Fevia vindt dat een aanvullend systeem voor voedseletikettering vooral Europees geharmoniseerd moet worden én vrijwillig moet blijven.
Fevia ziet de Nutri-Score niet als het heilige graal, zo valt op te maken uit de verklaring van Bart Buysse ceo van Fevia. Belgische voedingsmiddelenbedrijven worden in Europese landen geconfronteerd met verschillende systemen om bijkomende informatie over voedingswaarde op de voorkant van de verpakking weer te geven. “Terwijl ons land vandaag Nutri-Score promoot, is men er in Italië veel minder enthousiast over.” In andere woorden het moet wel haalbaar zijn om bovenop de wettelijk verplichte informatie nog extra informatie te geven, aldus Buysse, bijvoorbeeld in de vorm van de Nutri-Score.
Een aanvullend, vrijwillig label kan maar hierover moet de Europese Commissie uiteindelijk de knoop doorhakken, benadrukt de Fevia-baas. “We vragen om daarbij te focussen op een zo groot mogelijke wetenschappelijke consensus, transparantie over de achterliggende criteria en duidelijkheid voor de consument.”

Hoogeboom: “In Frankrijk, Spanje en België (zie kader) is het logo al ingevoerd, onderbouwd door meer dan 30 onderzoeken en met succes getest onder consumenten.”

Iglo en Albert Heijn

Iglo en Albert Heijn gaan net als Hak de Nutri-Score op hun producten voeren in het najaar. “En zij zullen niet de laatsten zijn voordat het ministerie een definitief besluit genomen zal hebben”, aldus Hoogeboom.

Lees ook: Albert Heijn pleit voor invoering Nutri-Score

Ondanks druk van verschillende kanten om toch maar te gaan voor Nutri-Score houdt de FNLI vast aan de ingezette koers.

Van der Zanden: “Zonder verder overleg, zonder consumentenonderzoek en zonder volledige voedingskundige toets zou de overheid voor de Nederlandse situatie geen goed onderbouwde keus kunnen maken. Kortom: veel sneller kan het echt niet.”

Reageer op dit artikel