nieuws

Start-up maakt roomijs met zuiveleiwit uit fermentor

Ingrediënt & Product

Start-up maakt roomijs met zuiveleiwit uit fermentor

De Amerikaanse start-up Perfect Day introduceert een limited-edition vegan en lactosevrij ijs gemaakt van zuiveleiwitten die uit de fermentor komen, niet uit koemelk.

De start-up specialiseert zich in onderzoek, ontwikkeling en productie van diervrije zuivel. Dit is het eerste product dat Perfect Day ontwikkelt voor consumptie. De start-up werkt al sinds 2014 aan het ontwikkelen van een methode om functionele eiwitten te maken via fermentatie. Onlangs bracht het bedrijf ijs voor consumptie op de markt, zo meldt FoodIngredientsFirst.

Diervrije eiwitten

De eiwitten die gebruikt worden voor het maken van dit ijs, zijn gelijk aan de eiwitten uit koemelk, maar ze worden via fermentatie geproduceerd zoals ook vitamines en aminozuren.

Meer dan ijs mogelijk

Perfect Day CEO en oprichter Ryan Pandya vertelt dat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor het eiwit: “Ons ijs begon met het ontwikkelde eiwit, waarvan wij vervolgens melk hebben gemaakt, dat we weer gebruikt hebben om ijs van te maken. Elk ander zuivelproduct dat gemaakt wordt van melk, kan van dit eiwit gemaakt worden.”

Fermentatie

Voor de productie van dit plantaardige eiwit gebruikt Perfect Day de fermentatie van microflora. Er worden genen, die belangrijk zijn voor het produceren van melkeiwitten, toegevoegd aan de schimmel Trichoderma. Daarna fermenteert deze schimmel suiker tot wei-eiwit en caseïne. Dit geeft voedingsmiddelen de voedingswaarde, textuur en smaak van conventionele zuivel, volgens Perfect Day.

Gelijkwaardige modellen

Pandya erkent dat Perfect Day niet het enige bedrijf is dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van plantaardige eiwitten geproduceerd door microflora. Enkele andere bedrijven gebruiken gelijkwaardige modellen van fermentatie om ingrediënten en producten te ontwikkelen. Volgens Pandya is Perfect Day het eerste bedrijf dat microflora gebaseerde eiwitten op de markt brengt.

Smaken

Het ijs is inmiddels uitverkocht. Het was verkrijgbaar in drie smaken voor $60 voor drie potten:

  • Vanilla Salted Fudge
  • Milky Chocolate
  • Vanilla Blackberry Toffee

Pandya beseft dat het ijs nog aan de dure kant is en streeft ernaar om bij de volgende productie een bredere distributie en lagere prijs aan te kunnen bieden. Deze batch was alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Pandya heeft als doel om samen te werken met internationale bedrijven om het product breder aan te kunnen bieden.

Milieu-impact

Duurzaamheid is de belangrijkste pijler bij het ontwikkelen van dit eiwit, vertelt Pandya. “De impact op het milieu was een belangrijke drijver. Daarnaast hopen we de smaak en textuur van bestaande vegan producten op de markt te verbeteren.”

“We zijn enthousiast om te zien hoe onze microflora gebaseerde eiwitten niet alleen de vraag naar vegan producten op de markt kan vergroten, maar ook de vraag naar producten die smaken zoals dierlijke producten, zonder dieren daarvoor nodig te hebben,” zegt Pandya.

Reageer op dit artikel