nieuws

Cashewnoten bevatten minder calorieën dan gedacht

Ingrediënt & Product

Cashewnoten bevatten minder calorieën dan gedacht

Cashewnoten bevatten zestien procent minder kilocalorieën dan op verpakkingsetiketten wordt vermeld. Dat komt naar voren in een recent onderzoek dat staat in het tijdschrift Nutrients. Onderzoekers deden een nieuw onderzoek naar de energiewaarde van cashewnoten, omdat uit eerdere onderzoeken naar voren kwam dat de Atwater-methode geen accurate energiewaarde geeft als het om boomnoten gaat.

Het onderzoek toont aan dat de energiewaarde voor cashewnoten, die gehanteerd wordt door het National Nutrient Database for Standard Reference (USDA), op meerdere verpakkingslabels incorrect is. De USDA hanteert voor 100g cashewnoten 582kcal, volgens het onderzoek zouden de noten zestien procent minder kilocalorieën bevatten wat neerkomt op 489kcal per 100 gram.

Cashew noten in de Nevo-tabel

De Nederlandse Nevotabel hanteert 624kcal per 100g voor ongezouten cashewnoten, wat een duidelijk hoger getal is dan dat van de Amerikaanse tegenhanger. Als de cijfers van het nieuwe onderzoek kloppen, betekent het dat de energie voor 100g cashewnoten in de tabel 135kcal hoger ligt dan de daadwerkelijke waarde. Het gaat echter om een klein onderzoek met 18 proefpersonen.

Basis dieet met cashewnoten

In het onderzoek werden 18 deelnemers voor een periode van 9 weken op een basisdieet met en zonder cashewnoten (42g/dag) gezet. Na elke dieetperiode van 4 weken werden er ontlasting, urine en dieet monsters genomen. Deze werden onderzocht en hieruit kwam de conclusie dat de energiewaarde van cashewnoten lager zou moeten liggen.

Als het aan de International Nut & DriedFruit (INC) ligt, een raad die zich wereldwijd inzet voor de promotie van de noten- en gedroogde fruit, is de uitkomst van het onderzoek al voldoende om een correctie op de voedingswaarde van cashewnoten toe te passen. De INC ziet graag een correctie in de voedingswaarde op zowel etiketten als in databases zodat consumenten correct geïnformeerd kunnen worden.

Atwater & Boomnoten

Atwater is een systeem waarmee de energie uit voeding wordt berekend. Door de energie in voedsel af te trekken met het energie die verloren gaat via de ontlasting, urine, gas en zweet.

Uit recente onderzoeken blijkt dat deze methode minder nauwkeurig is voor boomnoten. De Atwater-methode zou de verteerbaarheid van macronutriënten uit de noten overschatten. De celwand van de noten zorgt ervoor dat ons lichaam ze niet volledig kan verteren. Hierdoor blijven de cellen uit de noten intact en eindigen in de ontlasting en dus ook de vet vacuole die worden uitgescheiden.

Reageer op dit artikel