nieuws

Plantaardige eiwitten namen in 2018 een grote vlucht

Ingrediënt & Product

Plantaardige eiwitten namen in 2018 een grote vlucht

Het jaar 2018 is goed geweest voor plantaardige eiwitten met op de valreep de overname van De Vegetarische Slager door multinational Unilever. Zelfs de branchevereniging voor plantaardige ingrediënten Het Planeet hief zichzelf op, omdat hun doel was bereikt.

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur publiceerde begin april een rapport waarin ze adviseerden om de verhouding tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten te verschuiven van 70/30 naar 40/60. Daarvoor is er meer variatie nodig in gezonde, verse alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Ketenpartijen zoals de voedingsmiddelenindustrie hebben volgens de Rli een bepalende rol in de keuze van de consument voor duurzamer voedsel. En de voedingsmiddelenindustrie pakte deze boodschap voortvarend aan.

Vegetarische biefstuk

De introductie van de vegetarische biefstuk van Vivera trok veel media-aandacht. VMT sprak met Gert Jan Gombert, commercieel manager bij Vivera, een week na de introductie: “We hadden een grote toeloop ingecalculeerd, maar dit is nog groter dan verwacht.” De bouw van een extra fabriek staat op de planning. Een paar maanden later volgde de introductie van de Veggie Quarter Pounder, volgens Vivera niet te onderscheiden van de Angus beef burger.

Ook de vegetarische rookworsten van De Vegetarische Slager en van Unilever trokken in Nederland de aandacht de aandacht dit jaar. Pas na zeven jaar productontwikkeling bracht de Vegetarische Slager een veganistische rookworst op de markt: de Roockworst. Pas in 2018 wisten de ontwikkelaars de smaak, bite en sappigheid op het gewenste niveau te krijgen. Waarom duurde het allemaal zo lang en wat waren de struikelblokken? VMT vroeg het onder andere aan medeoprichter Jaap Korteweg.

Overnames

De overname van De Vegetarische Slager door Unilever was een grote verrassing. Unilever wil het portfolio uitbreiden met plantaardige voedingsmiddelen die gezonder zijn en een lager impact op het milieu hebben. De Vegetarische slager ziet de overname als een kans om wereldwijd te groeien.

Dit was echter niet de enige grote samenwerking dit jaar. De Ierse Kerry Group vormde een joint venture met Ojah, de Nederlandse producent van plantaardige eiwitten. De Ieren namen een meerderheidsbelang in het samenwerkingsverband. De overige aandelen bleven in handen van Korys, de investeringspoot van de Belgische retailer Colruyt en de huidige eigenaar van Ojah.

Ook Cosun investeerde in plantaardige eiwitten met de overname van Green Protein. GreenProtein heeft een proces ontwikkeld om het Rubisco-eiwit uit groene bladeren bijvoorbeeld de bladeren van de suikerbiet te extraheren. Cosun wil door te investeren in startups innovatiever worden. De Wageningse startup is de eerste aankoop van het bedrijf om deze ambitie waar te maken.

Vegasnacks

Ook de snackwereld haakt aan bij de trend in plantaardig:

De Vegetarische Slager en Mora gaan samen vegetarische snacks ontwikkelen. De eerste producten liggen begin volgend jaar in supermarkten, bedrijfskantines, cafetaria’s en horecagelegenheden. De hamburgers van de Vegetarische Slager zijn sinds dit jaar ook verkrijgbaar bij snackketen Smullers.

Ikea introduceerde een plantaardige variant van de hotdog voor woonshoppers.

Sinds april kunnen veganisten terecht bij New York Pizza voor de Sea Shepherd Vegan Veggie Pizza of de Sea Shepherd Vegan Shoarma Pizza. De pizzaketen ontwikkelde deze varianten samen met ProVeg.

Redenen

Consumenten kiezen steeds minder vaak voor melk en vlees vanwege gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Dit zijn volgens Mintel de drijfveren voor de huidige plantaardige trend. Belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van plantaardige producten is de mate van bewerking, te veel bewerking is niet de wens van alle consumenten.

Ook groei in 2019

De groei in plantaardige voeding en dranken zet ook in 2019 door en er zijn nog geen tekenen dat deze vertraagt. Volgend jaar is plantaardig daarom nog altijd een toptrend, aldus Innova Market Insights.

Reageer op dit artikel