nieuws

Canada lanceert supercluster plantaardige eiwitten, Nederlandse kennis welkom

Ingrediënt & Product

Canada lanceert supercluster plantaardige eiwitten, Nederlandse kennis welkom

Vegetarische en veganistische voedingsmiddelen zitten in de lift, Canada speelt hier met de oprichting van het supercluster Protein Industries Canada (PIC) handig op in. Het land investeert fors in het verwaarden van de overvloed aan agrarische grondstoffen als peulvruchten, granen en soja. Wat wil het land bereiken én kan Nederland hier nog een rol bij spelen?

PIC, opgericht in 2017, is één van de vijf superclusters van het Federal Supercluster Initiative (2017-2022), naar het evenbeeld van het Nederlandse topsectorenbeleid. Voor het superclusterproject stelt de overheid ongeveer C $ 950 miljoen, de plantaardige eiwittensector krijgt zo’n C$ 153 miljoen.

Hoogwaardige plantaardige eiwitten

De visie van PIC is kraakhelder: het positioneren van Canada als de leidende natie in hoogwaardige plantaardige eiwitten en voedingsmiddelen en andere producten gebaseerd op planten. Om dit te bereiken wil het supercluster innovatie stimuleren door meer samenwerking in de keten, bijvoorbeeld met kennisinstellingen en overheden. Meer dan vijftig bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij Protein Industries Canada (PIC).

Prairieprovincies

PIC concentreert zich in Canada’s drie prairieprovincies (Saskatchewan, Manitoba en Alberta) waar de meerderheid van de agrarische grondstoffen vandaan komen. En daar draait het allemaal om, om de granen, peulvruchten en zaden die hier groeien. Ten eerste is het de bedoeling de belangrijkste gewassen: canola, peulvruchten en granen te verwerken en om fracties te creëren en ze zo meer toegevoegde waarde te geven.

Hennep en lijnzaad

Ook kleinere gewassen als hennep, quinoa, mosterdzaad en lijnzaad hebben potentie. Met nieuwe technologieën is het mogelijk hier zetmeel, koolhydraten en bloem uit te winnen. Ook kunnen deze kleinere gewassen na verwerking dienen als toepassing in functionele voedingsmiddelen. Door met Canada’s gewassen meer waarde te genereren, neemt de waarde van de export ook toe.

lijnzaad

Ruwe grondstoffen

“Een jaar of vijf geleden was ik betrokken bij een studie die onderzocht waarom we nauwelijks extra waarde toevoegden aan de grondstoffen uit onze regio. We kwamen erachter dat 65% van de gewassen zonder verder verwerking werden verkocht. Dus we verwerkten slechts een derde van onze oogst, terwijl we één van de grootste landbouwlanden zijn ter wereld”, klinkt er nog steeds verbazing in de stem van Dennis McNight, ceo van Plant Protein Alliance of Alberta. Hij was één van de grondleggers van PIC.

“Onze studie legde bloot dat er een groeiende vraag is naar gespecialiseerde plantaardige ingrediënten en fracties. Verwerkers die hun installaties dichtbij de eindgebruiker bouwde, de meeste agrarische producten zijn bestemd voor de export, gingen dit nu dichterbij de bron doen. Dus wij als prairieprovincies besloten een plantaardig eiwitcluster op te zetten.”

Al snel volgde de centrale overheid die een superclusterbeleid uitrolde. PIC kreeg C$ 153 en zamelde nog eens C$ 500 miljoen in vanuit het bedrijfsleven.

hennep

Toegevoegde waarde

Welke initiatieven zijn al gaande om agrarische grondstoffen meer toegevoegde waarde te geven?

Altijd al waren er initiatieven in de provincies gaande om grondstoffen meer waarde te geven. Zo huizen er veel R&D-faciliteiten en instituten die zich bezighouden met het verwaarden en verbeteren van de kwaliteit van agrigrondstoffen, vertelt McNight.

“In de Manitoba, Saskatchewan en Alberta groeien veel van dezelfde gewassen, maar tot voor kort ontbrak samenwerking. Die is nodig.” Neem peulvruchten, begint McNight. “De vraag naar peulvruchten groeit wereldwijd omdat ze voedzaam zijn en duurzaam. Nog steeds verschepen we 85% als ruwe grondstoffen voor export. Dus heel veel verdere verwerking is nodig.”

De vraag is hoe geef je die gewassen meerwaarde?

“Als we meer verwerkers in onze regio hebben dan betekent dit dat ze meer lokale gewassen kopen en boeren betere prijzen bieden. Meer verwerking vereist meer R&D en nieuwe productontwikkeling. Als we zaden fractioneren isoleren we eiwit houden we ook zetmeel en vezel over. Wat we met deze bijproducten doen is ook belangrijk. Het is dus nodig producten te ontwikkelen waarin zetmeel en vezel gebruiken.”

Onlangs kondigde het Franse Roquette aan een van de grootste erwtenverwerkingsfabrieken ter wereld (C$ 400 miljoen) te bouwen, even buiten Winnipeg. Ook James Cameron, bekend als regisseur van de film Titanic kondigde aan buiten Saskatoon een biologische verwerkingsfabriek voor erwten te bouwen. Een Duitse partij investeert in een fabriek in Zuid-Alberta. Binnenkort wordt hier meer over bekendgemaakt, aldus McNight. Investeerders uit Silicon Valley tonen interesse om geld te steken in West-Canada. “Zij zien plantaardige voedingsmiddelen graag de markt opschudden want ze willen meer duurzaamheid.”

peulvruchten2

Heeft Canada behoefte aan meer kennis over het waarde toevoegen aan grondstoffen?

“Canada heeft geen geschiedenis van waarde toevoegen aan grondstoffen, of het nu olie is of voedsel. De Nederlanders zijn hier juist meesters in. Jullie zijn niet voor niets ’s werelds tweede voedselexporteur.”

In het document ‘Unleashing the Potential of Canadian Crops’ van PIC staat dat de grootste uitdaging is het verwerken van gewassen in voedingsmiddelen met toegevoegde waarde om te voldoen aan de vraag uit de markt. De voorman van de Plant Protein Alliance of Alberta beaamt dit. “Europa en met name Nederland heeft zeven jaar voorsprong op Canada en de rest van de wereld in het werken met plantaardige ingrediënten en fracties. Nederland en Canada investeren al fors in elkaars landen. We hebben een gezamenlijke geschiedenis en….. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we nog heel veel kunnen leren van Nederland als het gaat om waarde toevoegen aan ingrediënten.”

Erwten hebben veel groeipotentie als plantaardig eiwit

Waarom zouden Nederlanders in de Canadese plantaardige eiwitten moeten investeren?

“We hebben genoeg water en heel veel land om gewassen op te groeien. Canadese boeren verbouwen zestig verschillende gewassen. Ze behoren tot de beste in de wereld. Daarnaast staan we bekend om onze duurzame landbouw en goede traceerbaarheid. Niets mis dus met onze wereldwijde reputatie. Het geld dat we inzamelden is voor R&D. Alleen de voedingsindustrie kan een beroep doen op dit geld. We gaan technologieën verbeteren en investeren in patenten. Mochten we als supercluster falen dan kan dit alleen gebeuren door mismanagement en als we het management van het cluster te veel aan technocraten overlaten. We kunnen van de Nederlanders leren hoe we in samenwerking de gewenste gezamenlijke doelen kunnen bereiken.”

Wat verwacht u voor de nabije toekomst?

“Het is lastig te voorspellen hoeveel verwerkerings- en fractioneringsfabrieken er zullen zijn, in pak ‘m beet tien jaar? Ik denk aan een aantal van acht in Alberta, maar dat is een wilde gok. Het doel van de PIC is dat we als resultaat van de groei in onze agrifoodsector de tweede voedselexporteur van Nederland worden, nu staan we vijfde. Om nummer twee te worden, moeten we Nederland dus voorbij. Als iemand die de Nederlandse voedingssector goed kent, zou ik daar niet op wedden. We verkeren nog in de beginfase van het superclusterproject. We moeten afwachten hoe goed we het gaan doen de komende jaren. Tot de dag van vandaag wachten we nog steeds op het beloofde overheidsgeld dat nodig is om echt een goede start te maken.”

 

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel