nieuws

Alpro gebruikt steeds meer soja van Nederlandse bodem

Ingrediënt & Product

Alpro gebruikt steeds meer soja van Nederlandse bodem

De consument vraagt steeds meer om plantaardige producten zoals de drinks van Alpro. Het Belgische bedrijf heeft als doel om zoveel mogelijk van haar soja lokaal te sourcen. Lokaal soja telen zorgt voor een kortere productieketen met een beperkte voetafdruk. Nu komt al 60% uit Europa. De rest van de non-gmo soja komt uit Canada. VMT nam een kijkje op het sojaveld van boer Jan ten Bosch in Hoog Soeren.

Op een zonnige dag in september bezocht VMT met een klein groepje genodigden het sojaveld van boer Jan ten Bosch. De boer was zelf niet aanwezig omdat hij het mooie weer aangreep om de mais te oogsten. De verwachting is dat de soja in Zeeland een week later geoogst kan worden. Boer Ten Bosch is samen met andere sojaboeren coöperatief verenigd in Agrifirm. Medewerkers van deze organisatie waren aanwezig en vertellen over het complexe groeiproces van soja in koudere landen zoals Nederland.

Geen vorst

Zaaien start begin mei. “Er mag absoluut geen vorst in de bodem zijn. De temperatuur moet minimaal 10 tot 12C zijn.” Soja is een vlinderbloemige plant. Dat betekent dat het samenwerkt met een bacterie die stikstof produceert. De bacterie komt niet voor in Europa. Het wordt als een coating met het zaadje meegegeven. “Belangrijk is dat het kiemplantje zo snel mogelijk groeit, want duiven vinden het kleine plantje erg lekker.”

Oogstmoment erg belangrijk

De droogte van de afgelopen zomer heeft ook invloed gehad op de soja. Boer Ten Bosch heeft wel vier keer moeten beregenen, omdat anders de planten te klein worden. “We staan hier op een zandgrond, die droogt eerder uit dan de kleigrond in Limburg.” Het oogstmoment is erg belangrijk. Te vroeg oogsten betekent een hoog gehalte aan groene bonen. Die wil Alpro niet omdat ze een groene kleur aan de sojamelk geven en invloed hebben op de smaak. Te laat oogsten betekent een hoger vochtgehalte vanwege mistvorming. Dit zorgt voor hogere droogkosten. De bonen worden na het plukken gedroogd tot een vochtgehalte van 12.5%. Daarna worden ze nog 3 maanden bewaard voordat Alpro er sojadrink van gaat maken. Het sojaveld van boer Ten Bosch is 3.5 hectare groot. Daar kan in potentie 100.000 liter sojadrink van worden gemaakt. “Het is geen cashcow voor de boer”, legt Agrifirm uit. “Het is een rotatiegewas dat wordt geplant tussen de aardappelen, suikerbieten en uien door. Het zorgt voor een voedingsrijke bodem.”

Reststroom naar veehouderij

Het voordeel van soja in Nederland is dat soja kan aansluiten bij de huidige infrastructuur van oogsten. Alpro gebruikt de A-kwaliteit sojaboon. De reststroom verkoopt Agrifirm als veevoer. Ook Alpro heeft 10% bijproduct bij de verwerking van de sojaboon die naar het veevoer gaat. Agrifirm zegt stellig: “Zonder de veehouderij kunnen we geen soja telen in Nederland. De kwaliteit die Alpro niet wil, gaat naar het veevoer, anders kan het financieel niet uit.” De focus op kringlooplandbouw waar minister Carola Schouten zich voor sterk maakt, past bij dit beeld. 

Reageer op dit artikel