nieuws

Tivall Europe verbetert vleesvervangers met hulp foodstart-ups

Ingrediënt & Product

Tivall Europe verbetert vleesvervangers met hulp foodstart-ups

Tivall Europe wil dat Europeanen wekelijks vleesvervangers op hun menu hebben staan. Plantaardig eten moet net zo lekker worden als vlees, benadrukt directeur Edwin Bark van Tivall Europe, dat product produceert onder het merk Garden Gourmet. Maar hoe? Start-ups helpen Nestlé’s dochteronderneming met innovatie en inspiratie.

De markt voor vleesvervangers groeit snel. Met dubbele cijfers welteverstaan, weet Edwin Bark, directeur van Tivall Europe, een dochteronderneming van Nestlé. Hij leidt één van de grootste spelers in plantaardige voeding met twee fabrieken in Israel en één in Tsjechië. Tivall is actief in zo’n dertien landen.

Digitalisering

Om nog sneller te kunnen groeien, zijn start-ups noodzakelijk, weet Bark. “80% van alle overnames zijn start-ups. Door technologische innovaties veranderen business modellen . Er worden hele generaties digitaal opgevoed.” Start-ups kunnen over het algemeen beter op deze ontwikkelingen inspelen.

Sneller innoveren

Start-ups zijn vaak meer ongedwongen, denken groot en innoveren en handelen sneller, ervaart Bark. “Bij ons zijn veel regels, protocollen en procedures. Wij werken daarom graag samen met start-ups om tot impactvolle innovaties te komen.”

Open innovatie

In het open innovatieplatform Henri (vernoemd naar oprichter Henri Nestlé, red) werkt Tivall samen met start-ups. Hieromheen bouwde het bedrijf een heel ecosysteem voor de beginnende voedingsbedrijven. Bark: “Als een foodstart-up samenwerkt in Henri gebeurt dit op basis van gelijkheid. Intern zijn er mensen (van Tivall) van de juiste senioriteit om projecten te volgen en eventueel problemen te tackelen. We geven zo’n €50.000 uit per samenwerking.”

Alternatieve eiwitten

Zo werkt Tivall met een Israëlische start-up aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitten. “Het gaat om een proteïnebron die 0% smaakeffect heeft op het product, maar wel goede vezel bevat.”

Reststromen

Ook werkt de fabrikant van plantaardige voeding met een Nederlands beginnend voedingsbedrijf om groentereststromen via extrusie in producten te verwerken. Bark: “Dit kan mooie toepassingen opleveren voor ons productportfolio, om producten beter te maken.” Tivall stelt technologen, faciliteiten zoals laboratoria en proeffabrieken ter beschikking aan foodstart-ups om ze verder te helpen, maar wat krijgt het bedrijf er zelf voor terug? “Wij leren van de creatieve mindsets van food-startups.”

Samenwerking start-ups

Wat is het sein om de samenwerking met zo’n start-up te stoppen? Dat is er niet, verzekert Bark. “Het is leergeld. We bieden kennis en faciliteiten ter beschikking . Nogmaals, wij leren hiervan. Het is bijna nooit weggegooid geld.” Binnen iedere divisie van moederconcern Nestlé zijn ze bezig met start-ups, weet Bark. Hij ziet het zo: “Samenwerken is echt het nieuwe concurreren, maar wel op basis van gelijkwaardigheid. Wij doen nieuwe inzichten op en er komt een meer ondernemende vibe.” Wel wil Edwin Bark nog een belangrijke tip meegeven: pomp niet te snel geld in een start-up. Dan ontstaat er een soort luiheid. Als bedrijf moet je dus niet te vroeg in een start-up stappen. 

Reageer op dit artikel