nieuws

AB Inbev lanceert vezel- en proteïnerijk drankje Canvas

Ingrediënt & Product

AB Inbev lanceert vezel- en proteïnerijk drankje Canvas

Dankzij een nieuwe innovatie is AB InBev voor de eerste keer in staat om graanresten opnieuw in te zetten als basis voor nieuwe kwalitatieve hoogwaardige en natuurlijke voedingsproducten. In de VS is Canvas, een vezel- en proteïnerijk drankje, als pilootproject op de markt gebracht.

De nieuwe technologie heeft een enorm en wereldwijd potentieel: de voedingsbronnen met hoge waarden aan proteïnen en vezels kunnen voor ontelbaar vele gezonde toepassingen in de voedingsindustrie worden ingezet. Op die manier gaat de leidinggevende brouwer bovendien de strijd aan met graanafval en zet in op circulaire economie. De wereldwijde brouwindustrie produceert jaarlijks 30 miljoen ton graanresten.

Duurzaamheidsdoelstellingen

De duurzame technologie werd ontwikkeld in AB InBev’s Global Innovation & Technology Center (GITeC) in Leuven. Het project kadert in de nieuwe Globale Duurzaamheidsdoelstellingen 2025 die AB InBev midden maart lanceerde. Als ‘s werelds leidinggevende brouwer neemt AB InBev haar verantwoordelijkheid om te investeren in de ontwikkeling van duurzame oplossingen en te focussen op circulaire economie.

Tonnen graanresten en vraag naar voedsel

“Terwijl er tonnen aan ongebruikte voedzame graanresten in onze brouwerijen liggen, zal de wereldwijde vraag naar voedsel drastisch stijgen tegen 2050, voor naar schatting 9 miljard mensen. Bij AB InBev willen we die twee feiten samenbrengen. Onze nieuwe technologie maakt het mogelijk om honderdduizenden proteïnen en vezels uit graanresten te behouden en hun nutritionele waarden in te zetten voor menselijke consumptie. Dat kan ook 75% CO2-vermindering genereren, aangezien deze plantaardige voedingsstoffen via circulaire economie veel duurzamer zijn dan traditionele voedingsbronnen zoals vlees,” zegt Jorge Gil-Martinez, biochemisch specialist en uitvinder van de technologie in GITeC.

Vezel- en proteïnerijk drankje

De eerste concrete toepassing van deze technologie is een vezel- en proteïnerijk drankje genaamd Canvas. Vandaag is de drank, ie in een gezondheidsbewuste levensstijl past, in beperkte oplage verkrijgbaar in de Verenigde Staten als pilootproject. Canvas bestaat vijf varianten: Orginal, Cocoa, Latte, Matcha en Chai. Elk flesje bevat een rijke en gemakkelijke bron van voedingsvezels (11 gram), plantaardige proteïnen (8 gram), essentiële vetten en een mix van smaakvolle ingrediënten,” legt Gil-Martinez uit. “Elk flesje Canvas heeft 39% van de dagelijks aanbevolen waarde aan voedingsvezels.”

 

Reageer op dit artikel