nieuws

Consumentenbond: erwtensoep vaak te zout, Aldi als winnaar uit de test

Ingrediënt & Product

Consumentenbond: erwtensoep vaak te zout, Aldi als winnaar uit de test

Erwtensoepen in de supermarkt zijn vaak te zout en bevatten ingrediënten die niet in het traditionele recept thuishoren, stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond, het consumentenpanel en zes erwtensoepexperts beoordeelden vijftien erwtensoepen uit de supermarkt op smaak, voedingswaarde, hoeveelheid vlees en dierenwelzijn.

De top van de lijst wordt aangevoerd door Aldi. De hete ketel Hollandse erwtensoep staat op nummer één en is tevens bestempeld als ‘Beste uit de Test’ en ‘Beste Koop’. Respectievelijk volgen de Boerensoep erwten (#2) en de Maaltijdsoep erwten (#3), beide van producent Struik.

De soep van Aldi is de enige soep die door de experts een voldoende kreeg voor smaak. De consumenten bleken tevredener over de smaak van de voorgeschotelde erwtensoepen dan de experts: vier soepen werden met een ‘onvoldoende’ bestempeld.

Zoutgehalte

De Biologische erwtensoep van Unox krijgt de hoogste waardering voor het zoutgehalte. De soep van Unox bevat ruim een halve gram minder zout dan de zoutste erwtensoepen uit de test: Markant (#15), Plus (#6), Albert Heijn (#4) en Jumbo (#8). Die bevatten meer dan twee gram zout per kom.

In totaal scoren acht erwtensoepen een onvoldoende voor het zoutgehalte, gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. De aanbeveling is maximaal twee gram zout per maaltijd.

De Consumentenbond maakt hierbij de kanttekening dat een (avond)maaltijd vaak niet alleen uit één kom soep bestaat. “Een kom soep bevat niet genoeg calorieën voor een volledige avondmaaltijd. Vaak eten mensen hier nog wat bij. Dat maakt de maaltijd nog zouter.”

Lidl

Onderaan de lijst, op nummer vijftien, stond de erwtensoep van Lidl. Deze is niet meer in de test meegenomen. Lidl haalde het product namelijk uit de verkoop.

“Bij een kwaliteitscontrole is vastgesteld dat bepaalde kruiden dusdanig in de soep waren doorgetrokken dat de smaak niet meer in de buurt kwam van de door ons afgesproken kwaliteit”, zo laat Lidl weten. De vijftiende plek wordt nu ingenomen door de Erwtensoep van Markant.

G’woon

Laatstgenoemde zal in de loop van 2018 niet meer te vinden zijn in de supermarkt. Het merk Markant wordt uitgefaseerd in 2018. De producten zullen vervangen worden door artikelen van het huismerk g’woon. Superunie, die het merk Markant vooralsnog als private label op de markt brengt, laat aan VMT weten dat er een nieuwe receptuur is ontwikkeld voor het huismerk g’woon met een verbeterde smaak. Daarnaast valt het zoutgehalte nu binnen de grenzen zoals gesteld in het Akkoord verbetering productsamenstelling en heeft de rookworst het Beter Leven keurmerk.

Spliterwten vs. doperwten

Bij vier soepen, waaronder die van Unox, staat niet op het etiket welke soort erwten zijn gebruikt. Volgens de experts zijn spliterwten de enige erwten die thuishoren in erwtensoep.

Na navraag bij Unox door de bond, blijkt de Stevige erwtensoep uit doperwten en erwtenpuree te bestaan. De Biologische erwtensoep bestaat uit een combinatie van split- en doperwten en aan de Rijkgevulde erwtensoep wordt – naast de combinatie van erwten –  nog erwtenmeel toegevoegd. Unox is daarin niet de enige. Aan veel soepen worden ook doperwten toegevoegd.

“Spliterwten worden gaargekookt en zorgen voor de juiste binding en consistentie, maar zijn weinig zichtbaar. Doperwten worden voor het uiterlijk toegevoegd”, zo verklaren meerdere fabrikanten aan de Consumentenbond.

Opvallend was ook dat er ongebruikelijke ingrediënten aan de recepten worden toegevoegd. Spinazie (kleur), wortel (kleur en goedkope opvulling) en rookaroma zijn veelgebruikte ingrediënten in de erwtensoepen. Het duurdere ingrediënt knolselderij was niet erg aanwezig.

Vlees en dierenwelzijn

In de soepen zat gemiddeld 10% vlees. Volgens de etiketten bevatte Unox stevige erwtensoep het meeste vlees (12,7%). De soep van California bevatte de minste hoeveelheid vlees: slechts 3,2%. De nameting door de Consumentenbond wijst de erwtensoep van Plus aan als erwtensoep met de grootste hoeveelheid vlees per kom (26 gram per kom van 250 ml).

Meer dan twee derde van de vijftien soepen vermeldde iets op het etiket over dierenwelzijn. De biologische erwtensoep van Unox en de Boerensoep erwten van Struik met drie Beter Leven sterren komen als beste uit de test als het gaat om dierenwelzijn. Een derde van de soepen scoort onvoldoende als het gaat om het dierenwelzijn. 

Reageer op dit artikel