nieuws

Onderzoek bevestigt associatie suikerhoudende frisdrank met overgewicht of obesitas

Ingrediënt & Product

Dat er een associatie bestaat tussen de consumptie van suikerhoudende frisdrank, overgewicht en obesitas is al langer bekend. Een grootschalige overzichtsstudie in het tijdschrift Obesity Facts bevestigt dit andermaal. Het gaat om een review met dertig onderzoeken, gepubliceerd tussen 2013 en 2015.

‘Het bewijs dat suikerhoudende frisdrank koppelt aan obesitas en overgewicht bij kinderen en volwassenen, is de afgelopen drie jaar aanzienlijk gegroeid’, zegt hoofdonderzoekster Farpour-Lambert. ‘We hebben in onze review dertig nieuwe studies opgenomen, die niet door de industrie werden gesponsord. De studies hadden een gemiddelde duur van tien jaar.’

Wereldwijde studies

De onderzoekers keken in de reviewstudie naar de gegevens van 244.651 volwassenen en kinderen. Daarvan kwam 33 procent uit Europa, 23 procent uit de Verenigde Staten, 17 procent uit Midden- of Zuid-Amerika, 10 procent uit Australië, 7 procent uit Zuid-Afrika en de resterende 10 procent uit Iran, Thailand en Japan. Twintig van de dertig studies vond plaats onder kinderen. 

Positieve associatie

De onderzoekers constateren dat bij drieënnegentig procent van de deelnemers een positieve associatie tussen suikerhoudende frisdranken en overgewicht of obesitas is waargenomen. ‘Desondanks is het bijna onmogelijk een oorzaak-gevolg-relatie tussen consumptie suikerhoudende frisdranken en overgewicht of obesitas vast te stellen’, zegt Farpour-Lambert. ‘De associatie tussen suikerhoudende frisdranken en het lichaamsgewicht kan worden beïnvloed door tal van factoren, zoals andere voedings- en leefstijlfactoren.’

Toekomstig onderzoek

Toekomstig onderzoek zou zich volgens de onderzoekers moeten richten op een aantal verdiepende vragen. Farpoer-Lambert noemt er een aantal op: ‘Hoe kan het gebruik van suikerhoudende frisdranken in verschillende populaties effectief verlaagd worden? Wat is de impact van interventies op het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de voedsel- en drankenindustrie, beleidsmakers, openbare gezondheidsinstellingen, gemeenschappen, scholen en individuen? Is een suikerbelasting haalbaar en effectief voor vast voedsel en welke impact zal dit hebben?’

Foto's

Reageer op dit artikel