nieuws

Mealhero: ‘Onze slimme stomer werkt via Internet of Things. Dat is uniek’ (video)

Ingrediënt & Product

Mealhero: ‘Onze slimme stomer werkt via Internet of Things. Dat is uniek’ (video)

De Gentse startup Mealhero ontwikkelde een slimme stoomkoker. De drie oprichters Steven Debaere, Anton Claeys en Jeroen Spitaels willen hiermee de markt aanboren voor gezonde snelle maaltijden. “De RIFD-tag herkent de ingrediënten.”

Debaere, Claeys en Spitaels leerden elkaar kennen op de Vlerick Business School in Gent. Al snel vonden ze een gat in de markt: de snelle gezonde maaltijd voor drukbezette consumenten. Gedrieën begonnen ze aan de ontwikkeling van een slimme stoomkoker. “Gemoedsrust is het hogere goed. De tijd die de stomer gebruikt om het gerecht te bereiden, kan je iets anders gaan doen. Je hoeft er niet bij te blijven staan”, zegt Jeroen Spitaels één van drie oprichters van Mealhero.

Vriesverse ingrediënten

Stomen is een gezonde bereidingswijze waarbij bij bereiding van de maaltijd, vertelt Spitaels. Voor de maaltijden gebruikt Mealhero vriesverse ingrediënten. Het voordeel? Er treedt nauwelijks verlies op van vitaminen omdat er maar 150 minuten zit tussen oogst en invriezen hiervan. Het Maelhero-concept bestaat uit een foodbox en een slimme stomer die werkt via een app waarbij gebruik wordt gemaakt van het Internet of Things. Bekijk op de video hoe de slimme stoomkoker werkt.

Spitaels: “De slimme stomer herkent alle ingrediënten uit de Mealhero-foodboxen en bereidt ze. Als consument hoef je dus niet na te denken over de bereidingstijd. In de stomer zitten drie bakken, met drie verwarmingselementen. Het juiste stoomprofiel gaat naar het bakje. Zo krijg je geen platgestoomde broccoli en rauwe kip.”

RIFD-tag

Momenteel werkt Mealhero met honderd ingrediënten om driehonderd verschillende maaltijden samen te stellen. Spitaels wil dit verdubbelen naar tweehonderd bestanddelen om zevenhonderd maaltijden te bereiden. “De ingrediënten worden door de stoomkoker herkend door middel van het slimme label (RIFD-tag) op de verpakking waarna het apparaat zijn werk doet.” Tijdens de ontwikkeling van de stoomkoker had Spitaels nog gewoon een voltijdsbaan. Aan het Mealhero-concept werkte hij samen met zijn zakenpartners vooral in de avonduren. Hoewel er geen duidelijke taakverdeling was tussen de drie leek het niet meer dan logisch dat Spitaels zich met het voedingsstuk zou gaan bezighouden.

Voedingsindustrie

Spitaels heeft veel ervaring in de voedingsindustrie. Zijn ouders bezitten immers een vleesverwerkend bedrijf. Zij stellen de productieruimte ter beschikking aan Mealhero in de avonden en de weekenden, de momenten dat de fabriek niet draait. “Hygiëne is daarbij heel belangrijk. Er mag namelijk geen kruisbesmetting plaatsvinden tussen de vleesproducten én de ingrediënten voor Mealhero.” Spitaels heeft alle ingrediënten voor Mealhero uitentreuren getest. Het gaat dan om het bepalen van bijvoorbeeld de optimale bereidingstijd voor een gehaktbal. “We hebben veel ingrediënten thuis uitgeprobeerd en hebben hier ook een 3D-printer voor aangeschaft.”

Ook de technologie voor de stoomkoker ontwikkelden de drie ondernemers grotendeels zelf. Zeker €100.000 is geïnvesteerd via investeerders en privékapitaal. Om hoeveel geld het precies gaat, laat Spitaels in het midden. Eerder deze maand haalden de ondernemers via crowdfundingsplatform Kickstarter nog zo’n €80.000 op. Geïnteresseerden kunnen de stomer al online kopen in de voorverkoop. Pas in het najaar gaat de productie van het apparaat daadwerkelijk van start. Spitaels en zijn collega’s selecteerden al een aantal Nederlandse en Belgische bedrijven om de slimme stomer te produceren. De uiteindelijke retailprijs zal komen te liggen rond de €319. “In de koker kunnen dan twee maaltijden tegelijk bereid worden.”

Gebruikersgemak

De zaken mogen er dan rooskleurig uitzien voor Mealhero, de drie oprichters hadden tijdens de ontwikkeling ook te maken met grote uitdagingen.
“Het was vooral lastig om een gouden middenweg te vinden tussen duur en goedkoop, en tussen bijzonder en simpel. Je kunt je onderscheiden door een bijzonder design, maar dan wordt je ook duurder. Het gebruikersgemak stond in het ontwerp voorop: een makkelijke interface te bedienen met één knop.”

Internet of Things

Ook het apparaat verbinden met het internet via de cloud en een app vormde een uitdaging, vertelt Spitaels. Dat maakt het apparaat ook bijzonder en uniek in zijn soort, aldus de Belg. Dat de stoomkoker te bedienen valt via een app maakt het de consument alleen maar gemakkelijker. “Deze laat zien welke ingrediënten je nog over hebt, het is een soort ‘digitale voorraadkast’.

De app is tevens je virtuele chef. Zodra je een ingrediënt scant, valt de keuze voor een bepaalde maaltijd weg zodra de app ‘ziet’ dat je het ingrediënt niet meer in de vriezer hebt.” De app is nog niet verkrijgbaar in de appstore, maar wel al klaar voor lancering, geeft de ondernemer aan. In tegenstelling tot eerdere versies is de stoomkoker van Mealhero nu ‘vaatwasserbestendig.’ Ook werkt het apparaat nu zonder internetverbinding. “De stomer maakt een update zodra er weer verbinding is.”

Foodbox bestellen

Het is de bedoeling dat consumenten in de nabije toekomst de foodbox van Mealhero online kunnen bestellen. “Als de klant niet thuis is, worden de ingrediënten teruggestuurd naar het magazijn en wordt een nieuwe bezorgafspraak gemaakt.” Bij een kleine bestelling ( drie maaltijden) zijn de kosten hoger (€9,50 per maaltijd). “Bestellen klanten meer dan drie maaltijden dan kunnen de kosten dalen tot wel €6,50 per maaltijd per persoon.” In tegenstelling tot sommige andere maaltijdleveranciers werkt Mealhero niet met abonnementen.

Voeding lokaal

Het doel voor Mealhero de komende tijd is om eerst “heel groot te worden” in Nederland en België. Aan eventuele uitbreiding naar andere landen denken Spitaels en zijn zakenpartners niet. “Eten is heel lokaal. Dat kan je niet zomaar kopiëren naar andere landen.”

Foto's

Reageer op dit artikel