nieuws

Nieuwe structuur Heineken Nederland, mogelijk tientallen ontslagen

Economie & Bedrijven

Nieuwe structuur Heineken Nederland, mogelijk tientallen ontslagen

De organisatie van Heineken Nederland gaat op de schop. Het bedrijf wordt opgesplitst in drie verschillende werkmaatschappijen. Een nationale commerciële organisatie voor bier en cider, een internationale leverancier voor ruim 160 landen en Vrumona (water en frisdrank).

Het opsplitsen zou betekenen dat er 50 tot 70 ontslagen zouden dreigen bij de ondersteunende organisatie waar in totaal vierhonderd mensen werkzaam zijn, melden onder andere het financieel dagblad (FD), RTL Z en AD.

Heineken Nederland laat weten dat de organisatieverandering niet alleen banen kost, maar ook werk oplevert. Bij de bierbrouwer staan nog tientallen vacatures open, stelt het bedrijf in het FD.

Heineken onwaardig’

FNV noemt het Heineken onwaardig wat er gebeurt. Jet Grimbergen, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Er is aangekondigd dat het opsplitsingsplan leidt tot een aantal gedwongen ontslagen bij ‘Business support’. Heineken kan op geen enkele concrete manier onderbouwen waarom deze ontvlechting van de Nederlandse Heinekenstructuur arbeidsplaatsen moet gaan kosten. Voor de FNV is dit dan ook onverkoopbaar en niet uit te leggen.

De FNV heeft de directie dan ook voorgesteld deze herstructureringsoperatie te doen met behoud van alle werkgelegenheid. Heineken is daar sterk genoeg voor met een winst van 2,2 miljard in 2017 en nog hogere verwachtingen voor 2018. Heineken moet ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Het sociale deel van het huidige plan is Heineken-onwaardig en lijkt vooral op een schoonmaakoperatie.’

De stap is nodig

Volgens het bedrijf zelf is de verandering van de organisatiestructuur hard nodig. Het staat voor uiteenlopende uitdagingen, waaronder groei en een concurrerende water- en frisdrankmarkt. De werkzaamheden kunnen beter uitgevoerd worden vanuit zelfstandige werkmaatschappijen.

De opsplitsing van Heineken Nederland in drie zelfstandige onderdelen zal in 2020 een feit zijn.

 

Reageer op dit artikel