nieuws

Krekels, verantwoord snoep en ijsthee in de mkb innovatie top 100

Economie & Bedrijven

Krekels, verantwoord snoep en ijsthee in de mkb innovatie top 100

De sectoren ICT en food & agro zijn sterk vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, een lijst met de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Dat heeft de Kamer van Koophandel (KVK) vandaag gepubliceerd. In september wordt de winnar bekend gemaakt.

Op 26 september maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de MKB Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2018 zich het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

In de lijst komen een aantal bedrijven voor met een link naar de voedingsmiddelenindustrie:

Krekelkwekerij

De Jong Krekels is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse krekelkwekerij en insectenverwerker voor menselijke consumptie. Dit bedrijf heeft een systeem ontwikkeld om krekels op grote schaal op zeer efficiënte wijze te kweken met een zelf ontwikkeld watersysteem. Het bedrijf verwerkt de krekels tot een poeder waardoor ze makkelijk zijn toe te voegen aan bijvoorbeeld smoothies, roerbakmaaltijden en yoghurt. Hierdoor kunnen mensen die bewust duurzamer willen eten (zoals geen vlees) toch de benodigde voedingsstoffen op een makkelijke manier binnen krijgen.

Fruitfunk

Zoetwarenfabrikant Fruitfunk maakt snoepjes van 100% fruit, maar ook combinaties van fruit met gepofte rijst of groente. Door in een korte tijd het vocht uit het fruit te halen, blijven de vezels, mineralen en een groot deel van de vitaminen uit het fruit bewaard. De producten zijn vegan, glutenvrij, halal, lactosevrij, notenvrij en vrij van toegevoegde suikers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Vet uit afvalwater

Nijhuis Industries is specialist in het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater. Deze grondstoffen zijn klaar voor hergebruik en dit draagt bij aan een circulaire economie. In  afvalwaterstromen van bedrijven zoals kippenslachterijen, vleesverwerkers of snoepgoedfabrikanten zit veel vet. Met de AECO-FAT oplossing haalt een gebruiker 99% zuiver vet terug uit afvalwater. Dit scheelt slibafvoer en reduceert het gebruik van chemicaliën voor waterbehandeling. Het vet zelf is opnieuw een grondstof voor andere producten bijvoorbeeld als biobrandstof voor een stoomketel. Dit scheelt fors op energiekosten en reduceert de CO2 footprint van het bedrijf. Het is ook te gebruiken als grondstof voor de productie van biodiesel of cosmetica. Ter illustratie, bij een kippenslachterij kan men met de AECO-FAT oplossing gemiddeld 5400 ton vet per jaar uit afvalwater terugwinnen. De investering in de terugwininstallatie is gemiddeld in 2 jaar tijd weer terugverdiend en het bedrijf bespaart tot 30% aardgas.

IJsthee van lelijke appels

ThijsTea is ijsthee gemaakt van groente en fruit dat normaal zou worden weggegooid, niet omdat de kwaliteit of smaak niet goed is, maar omdat de consument ze niet wil kopen bijvoorbeeld limoenen die niet groen genoeg zijn voor de supermarkt. Chefkok Thijs maakt er biologische thee van. Van de 800 miljoen kilo goed eten dat jaarlijks in Nederland wordt verspild, is 250 miljoen groente en fruit. Thijstea kan daarvan in 2020 1% (2,5 miljoen kilo) redden. Het bedrijf timmert flink aan de weg. Het begon met crowdfunding en het thuis brouwen van thee. Inmiddels is er een fabriek waar in 2017 al 200.000 flesjes zijn gefabriceerd. Dit jaar verwacht de ondernemer een viervoud daarvan. Ze zijn bovendien een van de initiatiefnemers van het platform Verspilling is Verrukkelijk.

Reageer op dit artikel