artikel

VMT Jaaroverzicht 2012 – Augustus

Economie & Bedrijven

VMT Jaaroverzicht 2012 – Augustus

De voedingsmiddelenindustrie heeft ook in 2012 niet stil gestaan. Van ontslagen en promoties tot ernstige kwesties en leuke nieuwtjes. Wat waren al die nieuwswaardigheden ook alweer? VMT maakte voor u een selectie en vatte deze samen in het Jaaroverzicht van 2012. Vandaag: augustus.

Reductie van vet in chocolade

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Warwick ontdekken in augustus dat door cacaoboter en melkvet in chocolade te vervangen door minuscule druppels vruchtensap, de hoeveelheid vet in chocolade daalt met 50%. Het vervangen van cacaoboter en melkvet door vruchtensap heeft volgens de onderzoekers geen effect op het mondgevoel. Ook blijft het uiterlijk van de chocolade onaangetast. De chocolade blijft mooi glanzend en er ontstaan geen witte vlekken door suikerbloem of vetbloem.

Boekhoudfraude Douwe Egberts

Douwe Egberts startte een onderzoek naar Braziliaanse boekhoudfraude. De winst van Douwe Egberts valt dit jaar mogelijk tussen de €45 en €55 miljoen lager uit door boekhoudfraude bij een Braziliaanse dochtermaatschappij van het bedrijf. Ook zal het eigen vermogen hierdoor fors slinken.

Stijging grondstofprijzen

Grote droogte in Amerika zorgt ervoor dat de Nederlandse consument meer gaat betalen voor de boodschappen. De droogte in Amerika zorgt ervoor dat de prijzen van graan explosief stijgen. De droogte in de Verenigde Staten en de daarmee gepaard gaande tegenvallende oogsten, zorgen voor grondstoffenschaarste. Druk op de marges maakt dat supermarkten deze keer de gestegen grondstofkosten wel door zullen berekenen aan de klant.

En verder deze maand:

  • Hoogleraar Tiny van Boekel van Wageningen Universiteit geeft aan dat zij de voedingsetiketten nog niet echt eerlijk vind.
  • Sapproducent Hoogesteger schaalt haar PEF-proces op.
  • Fabrikanten van probiotische zuivelproducten moeten hun marketingstrategie herzien of hun producten herformuleren.
  • Het halveren van de hoeveelheid vet in chocolade zonder dat essentiële eigenschappen veranderen, noemt hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde Tiny van Boekel onrealistisch.

Lees ook op VMT online:

VMT Jaaroverzicht 2012 – Juli

Reageer op dit artikel