nieuws

Palmolie-industrie introduceert radartechniek om ontbossing tegen te gaan

Duurzaamheid & MVO

Een alliantie van tien grote palmolieproducenten en -kopers werken samen om de ontwikkeling van een nieuw radar gebaseerd bosbewakingssysteem, genaamd Radar Alerts for Detecting Deforestation (RADD), te financieren.

Palmolie-industrie introduceert radartechniek om ontbossing tegen te gaan
Bron: Satelligence

De samenwerking tussen o.a. Cargill, Mondelēz, Nestlé, Pepsico en Unilever zal het voor bedrijven en andere belanghebbenden gemakkelijker maken om ontbossing te zien. Met deze informatie kunnen zij  vervolgacties ter plaatse mobiliseren. En ze kunnen werken aan het verbeteren van de duurzaamheid van de toeleveringsketens van grondstoffen.

Detectie van ontbossing

Het RADD-systeem wordt momenteel ontwikkeld voor Indonesië en Maleisië. Voorlopige resultaten geven aan dat het nieuwe RADD-systeem enkele weken eerder tropische ontbossing kan detecteren dan optische systemen. Het systeem is ontwikkeld door Wageningen University en Satelligence, en gefaciliteerd door het World Resources Institute. Het RADD-systeem zal bestaande openbare monitoringtools uitbreiden die afhankelijk zijn van optische satellietbeelden. Door het gebruik van radargolven kan het nieuwe systeem door wolken dringen en informatie over bosveranderingen verzamelen. Dit zonder te worden beïnvloed door wolken of zonlicht.

Waarschuwingen

Tijdens de ontwikkeling van het RADD-systeem in de komende twee jaar ontvangen partnerbedrijven waarschuwingen over gedetecteerde ontbossing en zullen ze cruciale feedback geven om het systeem te verbeteren. Het open karakter van het systeem zal bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en betrokken belanghebbenden in staat stellen bossen te monitoren met behulp van de informatiebron.

Palmbomen

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën en zit in allerlei voedselproducten, zoals pindakaas, chocola en margarine. De palmbomen die de olie produceren groeien alleen in tropische gebieden. De grote voedingsbedrijven willen over een paar jaar alleen nog maar duurzame palmolie inkopen, waar geen bos meer voor wordt gekapt. Maar het is vaak moeilijk te controleren of lokale producenten zich daar aan houden. Het radarsysteem moet daarbij gaan helpen.

Reageer op dit artikel