Industriële voedselverspilling is vaak onnodig

Industriële voedselverspilling is vaak onnodig

KENNISPARTNER - Een groot deel van de industriële voedselverspilling kent vier bekende oorzaken. Petra Vader - projectengineer bij Synergo - is van mening dat verspilling vaak onnodig is en dat bewustwording noodzakelijk is. Het verwaarden van reststromen kan verspilling verminderen.

Voedselverspilling is vaak onnodig

Een klein percentage verspilling zal altijd blijven bestaan. Het gaat dan over situaties waarbij bijvoorbeeld door een systeemfout allergenen zijn verwerkt in producten waar dat niet de bedoeling is. Die kunnen uiteraard niet verkocht worden in verband met de gezondheid van de consument. Ook rotte producten kunnen vaak niet meer gebruikt worden. Volgens Petra is dat onvermijdelijk. “Het is een utopie om te denken dat alle voedselverspilling te voorkomen is. Maar we zien nog ontzettend veel situaties die echt onnodig zijn. Zo maakte ik een keer mee dat een hele batch groenten verkeerd gelabeld was. Opnieuw labelen is duurder dan vernietigen. Dus werd voor het laatste gekozen. Dat vind ik echt onacceptabel.”

Het is belangrijk bewustzijn over dit onderwerp te creëren binnen het werkveld. Daarom zijn veel voorkomende soorten verspilling op een rijtje gezet.

Soorten voedselverspilling bij producenten

Verkeerd gelabelde producten
Wanneer de producent of de retailer producten een verkeerd label meegeeft, worden deze zoals hierboven al aangegeven, regelmatig weggegooid. Simpelweg omdat het goedkoper is om de producten weg te gooien dan opnieuw te labelen.

Lage prijzen
De prijs van groente en fruit is afhankelijk van het aanbod. Wordt er veel aangeboden, dan daalt de prijs. Soms is de prijs voor 2e of 3e klasse producten zo laag dat deze worden weggegooid, omdat de transportkosten hoger liggen dan wat het financieel oplevert.

‘Mislukte’ oogst
Door de droogte van afgelopen zomer is de oogst van veel boeren ‘mislukt’. Producten voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Landbouwers kunnen hun producten niet verkopen aan supermarken. Boeren doen er alles aan om de producten op een andere manier te verkopen. Wanneer producten niet verkocht worden zullen ze weggegooid moeten worden.

Productiefouten
Tijdens een productieproces kunnen producten beschadigen waardoor ze niet meer voldoen aan de eisen die een supermarkt stelt voor verkoop. Denk ook aan bijvoorbeeld producten die door een verkeerde instelling in het proces net niet de juiste kleur, vorm of smaak hebben.

Verwaarden van reststromen

Om echt tot verandering te komen is het volgens Petra nodig dat producenten inzien dat men niet meer alleen moeten denken in geld. De situatie van de verkeerd gelabelde groenten is daar een goed voorbeeld van. Bij vernietiging van producten moet rekening gehouden worden dat hieruit afvalstromen ontstaan die zodanig verwerkt moeten worden zodat ze geloosd mogen worden.

Uien bevatten zwavel dus bij vernietiging van afval uien komt er zwavel vrij wat niet zomaar in het milieu terecht mag komen. Daarnaast worden uitstekende producten eigenlijk zonder goede reden vernietigd waardoor er meer gekweekt of geteeld moet worden. En dat is ook weer belastend voor het milieu. “Als iedere producent dit soort situaties voorkomt, maken we al een grote stap”, zegt Petra stellig.

Maar de voedingsmiddelenindustrie heeft ook te maken met reststromen tijdens het productieproces. Zelden wordt een volledig ‘beginproduct’ verwerkt in het eindproduct. Petra schetst enkele voorbeelden van mogelijke verwaarding.

Druiven
Van de schillen en zaden kan smaakwater worden gemaakt.

Brood
25% van het brood wordt verspild. Oud brood (retourbrood) kan verwerkt worden tot suikerstroop of ontbijtkoek.

Fruit
Fruit dat niet voldoet aan de eisen van de versmarkt kan verwerkt worden in zoetwaren.

Ook de aardappel is een mooi voorbeeld. De visual laat zien hoe producenten reststromen weten te verwaarden.

Er moet verder gekeken worden dan alleen de voedselresten. Adviseurs kunnen in kaart brengen hoe u kunt produceren met zo min mogelijk gebruik van primaire energiebronnen én hoe u water kunt besparen of hergebruiken. Zo kan echte verandering teweeg worden gebracht.

Auteur: Petra Vader, projectengineer bij Synergo, kennispartner van VMT

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...