nieuws

Consument weet niet waar ze op moet letten bij duurzaamheid agf

Duurzaamheid & MVO

Consumenten geven wel om de duurzaamheid van groente en fruit, maar hebben niet altijd een goed idee van waar ze dan op moeten letten tijdens het aankopen doen. Supermarkten kunnen nog veel stappen zetten in communicatie, stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht het duurzaamheidsbeleid van zes supermarkten (Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Plus en Ekoplaza) op het gebied van groente en fruit en ondervroeg daarnaast meer dan elfduizend consumenten. Hieruit bleek dat consumenten wel geven om duurzaam fruit, maar dat zij niet goed weten waar ze in de supermarkt op moeten letten. Zo zouden ze graag willen lezen welke producten in het seizoen zijn en of de producten zijn aangevoerd met het vliegtuig.

Supermarkten kunnen meer doen

Hier ligt een taak weggelegd voor de supermarkten, aangezien zij de belangrijkste schakel zijn tussen producenten en consumenten. Hierbij zijn volgens de Consumentenbond vooral de arbeidsomstandigheden, de milieubelasting van de teelt en het transport, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gebruik van plastic verpakkingen van belang. Zo zien de ondervraagde consumenten ook graag dat de supermarktketens zelf stappen ondernemen om minder plastic te gebruiken bij het verpakken van groente en fruit. Soms is deze keuze echter berust op het langer goed houden van deze producten. Per groente- of fruitsoort verschilt het welk van de thema’s het meeste belang moet krijgen.

Volgens de Consumentenbond zijn de supermarkten zich bewust van de verschillende thema’s die zij aanstipt. Er wordt al aandacht besteed aan voedselverspilling en keurmerken als biologisch en Fairtrade hebben hun weg naar de supermarkten al gevonden. Uit het onderzoek kwam echter naar voren dat supermarkten nog veel meer kunnen doen. Uiteindelijk kunnen zij de productie van groente en fruit met een lage milieubelasting verder stimuleren. 

Het complete rapport van de Consumentenbond is hier te lezen.

 

Reageer op dit artikel