nieuws

Vleesindustrie gaat onder leiding Vion CO2-voetafdruk in de keten verminderen

Duurzaamheid & MVO

Vleesindustrie gaat onder leiding Vion CO2-voetafdruk in de keten verminderen

Vion gaat samen met vijftig andere vleesbedrijven de milieuimpact in de vleesketen terugdringen. Dit initiatief maakt deel uit van het programma ‘Groene Groeiers’ van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Heineken neemt ook deel aan dit project.

Vion nam het initiatief tot de samenwerking en riep ondernemers uit verschillende bedrijfstakken op om de milieu-impact in de vleesketen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door regionale reststromen in kaart te brengen en her te gebruiken.

Reststromen verwaarden

Als meer reststromen uit de regio worden verwerkt heeft dit duurzame voordelen, zoals minder CO2-uitstoot via transport en verbranding, toevoeging van waarde aan reststromen en betere controle op de kwaliteit van het voedsel, schetst Frans Stortelder van Vion de mogelijkheden.

Varkenshouderij

Stortelder: “Met name voor de varkenshouderij zien wij mogelijkheden om reststromen opnieuw te gebruiken door deze te verwaarden in duurzame ketens, zodat we die keten regionaal sterker ontwikkelen met minder afval, vervoer en dus CO2”, aldus Stortelder.

Energietransitie en biodiversiteit

Het initiatief om de vleesketen duurzamer te maken, is onderdeel van ‘Groene Groeiers’ van VNO-NCW. Het gaat hier om een netwerk van ondernemers uit verschillende sectoren die van willen investeren in circulaire businesscases, energietransitie en biodiversiteit. Op het digitale platform groenegroeiers.nl en tijdens fysieke bijeenkomsten komen de ondernemers met elkaar in contact. Gezamenlijk pakken ze dan duurzaamheidsuitdagingen op.

Heineken

Heineken is ook actief in de Groene Groeiers. Naar aanleiding van een eerdere bijeenkomst van het netwerk spreekt de bierbrouwer met vijf bedrijven om de transportroute tussen de brouwerij in Zoeterwoude en Rotterdam “één van de groenste van Europa”, te maken vertelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. De Boer: “Juist grote bedrijven kunnen kleine bedrijven daarbij enorm de wind in de zeilen geven en zo zorgen we samen voor een groener Nederland.“ 

Reageer op dit artikel