nieuws

Studenten ontwikkelen biscuits van algen

Duurzaamheid & MVO

Studenten ontwikkelen biscuits van algen

Om de acceptatie van algen in ons voedsel te onderzoeken, gaan studenten aan de Van Hall Larenstein hun voedselinnovatie ‘algenknappertjes’ aan vrijwilligers op twee festivals serveren.
Algenknappertjes zijn biscuitjes geproduceerd met algen: ‘de koning onder het eiwitrijke voedsel.’

De studenten wonnen met hun product een pitchwedstrijd en daarmee een testplek op twee festivals. De test wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en Innofest, een innovatiestimuleringsprogramma dat festivals aanbiedt als proeftuin voor innovatie.

Acceptatie algen in voedsel

De studenten en Van Hall Larenstein willen met dit project kennis opbouwen over de acceptatie van algen in ons voedsel. Dit kan volgens de hogeschool de weg naar grootschalig gebruik van algen als eiwitbron in ons voedsel versnellen.

Koning onder eiwitrijk voedsel

Algen zijn de koning onder het eiwitrijke voedsel, stelt Van Hall Larenstein bij de bekendmaking van het onderzoek. Zo bevat het acht essentiële aminozuren en is het rijk aan vitamines en mineralen. Ook zouden algen als smaakversterker kunnen dienen kunnen ze daarmee zout in producten vervangen.

Consumptie dierlijk eiwit verlagen

‘Grootschalig gebruik van algen als voeding zal het gebruik van dierlijk eiwit verlagen en een positieve impact hebben op de menselijke gezondheid. Bovendien daalt hiermee de ecologische footprint van de eiwitproductie (o.a. minder CO2 uitstoot).

Voor de productie van algeneiwit is veel minder grondoppervlakte en water nodig in vergelijking met het telen van andere plantaardige of dierlijke eiwitten,’ aldus de hogeschool.

Twee festivals

De studenten werken samen met Wieringa’s Knappertjes uit Wildervank, waar de algenknapper gebakken wordt. De algen worden geleverd door Duplaco uit Hengelo en Algreen uit Wangeningen. De testen zullen plaatsvinden op de festivals ‘Welcome to The Village’ en ‘Into the Great Wide Open’.

Reageer op dit artikel