nieuws

Finse bierbrouwerij wil grote stap in duurzaamheid zetten (video)

Duurzaamheid & MVO

Finse bierbrouwerij wil grote stap in duurzaamheid zetten (video)

De Finse bierbrouwerij ‘Everyman’s Right Brewery’ wil een grote stap op het gebied van duurzaamheid zetten. In plaats van CO2-neutraal wil de brouwerij CO2-negatief bier gaan brouwen.

De bierbrouwers willen in het begin van 2019 beginnen met klimaatneutraal bierbrouwen met als doel uiteindelijk CO2-negatief bier brouwen.

Bierbrouwindustrie inspireren

Naast dat Everyman’s Right Brewery klimaatvriendelijk bier wil gaan brouwen willen zij de hele bierbrouwindustrie inspireren om ook klimaatvriendelijker te worden. Volgens de brouwerij gaan zij dit doen door openheid van zaken te geven over hoe zij zelf het gaan doen.

 

Everyman’s Right Brewery – Polar bears and beer from Everyman’s Right Brewery on Vimeo.

 

Vier stappen tot klimaatneutraal

Op de website van de bierbrouwerij staan de vier stappen die gezet gaan worden om klimaatneutraal te zijn.

Ten eerste zullen gebruikte granen (puree), hop en gist hergebruikt worden voor de productie van biogas. Dit biogas zal weer worden gebruikt om energie te produceren voor het brouwproces. Overtollig biogas kan worden gebruikt om groene energie te generen of het kan worden verfijnd tot brandstof voor voertuigen.

Ten tweede zal het CO2 uit de gisttanks verzameld en gezuiverd worden zodat het hergebruikt kan worden voor het carboneren van bier en het vulproces. Overig CO2 wordt gebotteld en verkocht aan biercafés en restaurants.

Ten derde zal warmte uit het brouwproces gebruikt worden om water voor het productie- en reinigingsproces voor te verwarmen.

Ten slotte wordt er benadrukt dat er alleen groene energie gebruikt zal worden in de brouwerij. Op dit moment wordt er onderhandeld met groene energiebedrijven over het investeren in een zonne-energiecentrale op het dak of in de tuin van de brouwerij. Dan zal de brouwerij de energie inkopen die geleverd wordt door de installatie kopen.

Klimaatverandering

De bierbrouwerij hoopt zich met klimaatvriendelijk bier te onderscheiden van andere biermerken. Toch gaat het volgens Antti Suikkari, mede oprichter, niet alleen om het onderscheiden van andere merken.

‘Of je nou gelooft in klimaatverandering of niet, uiteindelijk gaat het ons allemaal raken. Het gaat niet alleen impact hebben op consumenten maar ook op alle bierbrouwerijen. Het gaat effect hebben op de kwaliteit en toegankelijkheid van water, en hoe en waar hop geteeld kan worden. Het is groter dan ons allemaal,’ aldus Suikkari op beveragedaily.com. 

Reageer op dit artikel