nieuws

Unilever neemt grote rol in ontwikkeling duurzame verpakkingstechnologie

Duurzaamheid & MVO

Unilever neemt grote rol in ontwikkeling duurzame verpakkingstechnologie

Unilever kondigt een samenwerking aan met startup Ioniqa en chemiebedrijf Indorama Ventures. De partijen stellen dat ze samen een pioniersrol willen vervullen bij het ontwikkelen van een nieuwe technologie die pet-afval omzet in zuivere plastic grondstoffen die toepasbaar zijn in voedselverpakkingen.

De technologie om duurzame voedselverpakkingen te ontwikkelingen is afkomstig van Ioniqa. De startup ontwikkelde een gepatenteerde technologie die het mogelijk om (gekleurd) pet-afval om te zetten in zuiver plastic. De testfase is voorbij, momenteel zijn er testen gaande bij bedrijven.

Pet-afval

Zo’n 20% van het PET wereldwijd wordt gerecycled en de rest verbrand. Ook belandt veel op de vuilstortplaats of zelfs in de natuur. Om dit te voorkomen werkt het R&D Foods Team van Unilever samen met Indorama Ventures en startup Ioniqa, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Hoe werkt de nieuwe technologie van Ioniqa? Deze breekt het niet-gerecyclede pet-afval af tot een basismolecuul. Hierbij worden de kleur en andere verontreinigende stoffen verwijderd. Daarna zet de chemiebedrijf Indorama in zijn fabriek de moleculen weer om in plasticgrondstoffen.

Circulaire oplossing

Bij goede industriële testresultaten verwacht Indorama al het plastic in de toekomst eindeloos te kunnen hergebruiken voor de productie van hoogwaardige voedselverpakkingen. Deze “volledig circulaire oplossing” brengt hiermee een “industriële transformatie” te weeg. Zo’n duurzame oplossing past bij Unilevers doelstelling om in 2025 al zijn verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te laten zijn. Hoofd R&D David Blanchard is hierover duidelijk: we willen alleen maar verpakkingen creëren die passen binnen een circulaire wereld.

Voedselverpakkingen

“Deze innovatie is met name bijzonder, omdat het een oplossing biedt voor een van de grootste hedendaagse uitdagingen: het geschikt maken van alle soorten gerecycled plastic voor het verpakken van voedsel. Het volledig circulair maken van de pet-stroom zou immers een grote mijlpaal zijn in het vervullen van deze ambitie. Niet alleen Unilever zou hierbij gebaat zijn; het zou een transformatie betekenen van de gehele industrie.”

Opschalen

Tonnis Hooghoudt, oprichter en van ceo Ioniqa hoopt door het partnerschap met onder andere Unilever zijn “unieke oplossing voor pet-plastic” te kunnen opschalen. “Via onze samenwerking kan de innovatieve technologie van Ioniqa het pet-afval daadwerkelijk omzetten in een circulair materiaal dat zijn waarde behoudt na gebruik door de consument. Met onze technologie helpen we mee aan een schonere wereld.”

Reageer op dit artikel