nieuws

Visconservenspecialist wil 100% duurzame tonijn leveren

Duurzaamheid & MVO

Visconservenspecialist wil 100% duurzame tonijn leveren

Princes zegt eind 2019 100% van zijn tonijnassortiment verantwoord te leveren. Dat betekent MSC-gecertificeerd en op weg daarnaar toe via FIP-projecten die visserijen helpen met het verduurzamen van hun visvangst.

Princes, marktleider in Nederland op gebied van visconserven en wereldwijd een van de grootste importeurs van tonijn, heeft in Nederland het afgelopen jaar haar MSC assortiment flink uitgebreid. Uit onderzoek van Marine Stewardship Council blijkt dat de Nederlandse consument duurzaamheid belangrijker vindt dan prijs bij de aankoop van vis, schaal en schelpdieren.

Meer FIP projecten

Princes zegt haar wereldwijde doelstelling om 90% van de tonijn van verantwoorde bronnen af te nemen in 2017 behaald te hebben. Het bedrijf is betrokken bij de lancering van twee Fishery Improvement Projects (FIP’s). Dit zijn projecten die visserijen helpen bij het verduurzamen van hun visvangst, met als doel om MSC gecertificeerd te worden.

Zo werd in april een FIP voor tonijn in de Indische Oceaan in werking gesteld, waarbij een samenwerkingsovereenkomst is getekend tussen 17 organisaties vanuit verschillende industrieën. In november ondertekende Princes bovendien samen met 7 andere organisaties een Memorandum of Understanding (MoU) voor de lancering van FIP voor een tonijn hengelvisserij in Senegal.

“Om onze doelstelling te behalen om in 2019 100% verantwoorde tonijn te verkopen, zullen we de komende jaren meer FIP projecten opzetten en nog meer afnemen van visserijen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria,” zegt David McDiarmid, corporate relations director voor Princes.

Verantwoord verkregen tonijn

Onder verantwoord verkregen tonijn verstaat Princes visserijen die zijn gecertificeerd volgens de normen van de MSC, of betrokken zijn bij tijdgebonden FIP’s ook met als doel het behalen van de normen die vereist zijn voor MSC-certificering. Dat geldt ook voor volledig traceerbare hengelvisserijen en -vangsten die zonder lokvlotten (Fish Aggregating Device / FAD) zijn gedaan.

Reageer op dit artikel