nieuws

Cursussen zorgen voor kennisverbreding over oliën en vetten als ingrediënten

Duurzaamheid & MVO

Cursussen zorgen voor kennisverbreding over oliën en vetten als ingrediënten

MVO Academy wil de specifieke kennis over oliën en vetten binnen en buiten de sector vergroten. De Academy is een initiatief van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

De belangstelling voor de jaarlijkse MVO-cursus ‘Food & Feed Safety of Oils & Fats’ is groot, en daarnaast blijkt er behoefte aan praktijkgerichte kennis over onderwerpen die buiten het thema voedsel- en diervoederveiligheid vallen, bijvoorbeeld over ‘lipid’-technologie, over de supply chain van oliën en vetten, of over het gebruik van duurzame oliën en vetten.

Behoefte aan kennis

Binnen de sector staat kennisontwikkeling, het vastleggen van kennis en het overdragen van kennis hoog op de agenda. Ook buiten de sector is er behoefte aan kennis over oliën- en vetten en de industrie. Klanten van MVO-bedrijven, beleidsmakers bij overheidsinstellingen of functionarissen belast met handhaving, willen graag informatie over de sector, de productieprocessen en producten.

MVO gebruikt de kennis uit de sector om medewerkers op te leiden, maar ook om studenten bij verschillende opleidingen aan universiteiten en hogescholen meer informatie te geven over oliën en vetten.

Drie cursussen in 2018

In 2018 gaan drie cursussen van start. De cursussen sluiten aan bij het bestaande aanbod van bijvoorbeeld de federatie van ‘ Oils, Seeds and Fats Associations’ (FOSFA) en het Comité van Graanhandelaren. In 2019 zal MVO het digitale kenniscentrum actualiseren. Alle opleidingen worden ontwikkeld door specialisten uit de praktijk. De cursussen waarvoor de inschrijving momenteel geopend zijn:

De basiscursus is een 4-daagse cursus die elk aspect van de oliën- en vetten supply chain behandelt. De lesstof gaat over de teelt, de productie, de processing, de belangrijkste chemische aspecten en de toepassingen van oliën en vetten. Ook worden de voedingskundige aspecten belicht evenals de  voedselveiligheid en het gebruik van duurzame  grondstoffen. De brede opzet van deze cursus is een goede basis voor de verdiepingscursussen die beschikbaar zijn binnen het programma van de MVO Academy op het vlak van voedselveiligheid en duurzaamheid. De verschillende cursussen bevatten elk extra activiteiten, zoals fabrieksbezoeken, een proeftuin, een specifieke casus of een boottocht door de havens langs de verschillende opslag- en productiebedrijven van oliën en vetten.

 

Voor een brede doelgroep

De cursussen zijn op HBO niveau. Daarmee is de cursus geschikt voor HBO afgestudeerden en voor mensen die door werkervaring op dit niveau gekomen zijn.  De cursussen worden in het Engels gegeven.  Geïnteresseerden zijn afkomstig uit  de levensmiddelenindustrie, de diervoedingsindustrie, de oleochemie en de energiesector. Ook medewerkers van beleidsmakende en certificerende of controlerende instanties kunnen deelnemen. Cursisten zijn procesoperator of medewerker R&D, QA, inkoop, sales, marketing of beleid.

Voor de beide verdiepingscursussen is basiskennis over oliën en een vereiste. Als die nog niet aanwezig is door opleiding of werkervaring, kan de kennis worden opgedaan via de basiscursus, of via het digitale MVO-kenniscentrum.

Voor meer informatie over MVO Academy kunt u contact opnemen met Nicole Vervaet via vervaet@mvo.nl / 079 363 4358.

 

Auteur: Nicole Vervaet van MVO. MVO is kennispartner van VMT

 

Reageer op dit artikel