nieuws

Europese strategie voor bescherming milieu tegen plastic

Duurzaamheid & MVO

Europese strategie voor bescherming milieu tegen plastic

De Europese Commissie (EC) neemt een strategie aan die de manier waarop producten worden ontworpen, gemaakt, gebruikt en gerecycled in Europa moet veranderen. In Nederland werkt het Afvalfonds Verpakkingen al hard aan het halveren van het zwerfaval.

De EU Plastic Strategie is ontstaan door een projectteam bestaande uit Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans, vicepresident Jyrki Katainen en de EU-commissarisen Karmenu Vella van Milieu, Maritieme Zaken en Visserij en Elzbieta Biénkowska van Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf.

 

Recycling

Als onderdeel van de strategische plannen moeten alle plastic verpakkingen in de Europese Unie (EU) recyclebaar zijn met ingang van 2030. Het eenmalig gebruik van plastic moet verminderen en het (bewust) gebruik van microplastic moet aan banden worden gelegd.

 

Microplastic

Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes die vrijkomen bij de afbraak van grotere delen plastic, het wassen van kleding en bewust gebruik van microbeads – kleine bolletjes plastic –  in cosmeticaproducten.

 

De EC werkt aan een restrictie van het intentioneel gebruik van microplastic, zo laat de Commissie weten in een Q&A. Voor onbewust gebruik van microplastic (zoals bij het wassen van kleding) denkt de EC aan opties zoals etikettering en minimumeisen aan producten omtrent het ontwerp en de mate van duurzaamheid.

 

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de EC: “We moeten ervoor zorgen dat plastic niet meer in ons water, voeding en zelfs in onze lichamen terecht komt. Met de EU Plastics Strategy stimuleren we een nieuw, en meer circulair businessmodel.”

 

Nieuwe regels

Ook komen er nieuwe regels voor afvalverzamelpunten in havens die ervoor zorgen dat afval dat op schepen ontstaat, niet in de zee terechtkomt, maar terug naar land worden gebracht voor verdere verwerking.

 

Vicepresident Jyrki Katainen: “Met de strategie leggen we de basis voor een circulaire economie en stimuleren we investeringen hierin. De strategie is een grote kans voor de Europese industrie om wereldwijd leiderschap te tonen in nieuwe technologie en materialen. De consument wordt gesterkt in het maken van bewuste keuzes voor het milieu. Dit is een win-win situatie.”

 

De EC verhoogt de investeringen voor de ontwikkelingen van ‘slimme’ en recyclebare materialen met €100 miljoen.

 

Zie hier de tijdlijn van de maatregelen die genomen gaan worden door de EU.

 

Pact voor een Zwerfafvalvrij Nederland

Het Afvalfonds Verpakkingen maakte tijdens de Week van de Circulaire Economie (15-19 januari 2018) bekend het zwerfafval te willen halveren met het Pact voor een Zwerfafvalvrij Nederland.

Het pact heeft als doelstelling om 90 procent van de kleine PET-flessen te recyclen. Volgens het Afvalfonds heeft invoering van statiegeld op kleine PET-flessen weinig zin, aangezien zwerfafval grotendeels uit kunststof bestaat (44%). Kleine PET-flessen zouden nog geen 3 procent van de totale hoeveelheid zwerfafval beslaan.

Het Afvalfonds maakt het mogelijk dat zwerfafval opgeruimd wordt door de gemeentereinigingsdienst – en niet wordt opgeveegd –  zodat het afval gerecycled kan worden via nascheiding. Daarnaast vraagt het pact om samenwerking tussen partijen zoals gemeenten, scholen, bedrijven en reinigingsdiensten.

Reageer op dit artikel