nieuws

Garnalensector verduurzaamt met MSC-keurmerk

Duurzaamheid & MVO

Garnalensector verduurzaamt met MSC-keurmerk

De Deense, Duitse en Nederlandse garnalensector krijgt het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. De voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisatie Kees van Beveren ontving namens Nederland het MSC-certificaat op dinsdag 12 december in Brussel.

De Deense, Duitse en Nederlandse garnalenvloot die onder het MSC-keurmerk mag vissen omvat 440 kotters die samen jaarlijks 30.000 ton garnalen vangen. Samen staan zij voor ruim 95% van de totale garnalenvangst in de Noordzee.

Beoordelingsprocedure

De garnalenvisserij doorliep een beoordelingsprocedure die werd uitgevoerd door Acoura Marine Ltd. Een coalitie van acht natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting de Noordzee, was intensief betrokken bij het certificeringsproces.

“Het traject was soms moeilijk, maar altijd constructief. Nu moeten de garnalenvissers laten zien dat zij hun bijvangst verminderen en kwetsbare gebieden minder belasten”, stelt Aafke Brader, Noordzee-expert van het WNF.

Nauwkeurige registratie

Vissers hebben de Universiteit van Hamburg en de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) ingeschakeld voor de ontwikkeling van het beheerplan. Een Productie- en Afzetplan (PAP) om de garnalenvangsten nauwkeurig te registreren werd gerealiseerd.

“De garnalenvissers uit de drie Waddenzeelanden hebben de afgelopen decennia hard gewerkt om aan de hoge eisen van het MSC-keurmerk te voldoen. De uitreiking is een kroon op hun werk en laat aan de consument zien dat de garnalen duurzaam zijn gevangen”, aldus Van Beveren.

MSC

Het MSC-keurmerk , dat ontwikkeld is door de onafhankelijke organisatie Marine Stewardship Council (MSC), biedt de garantie dat de visstanden duurzaam worden beheerd, dat er minimale invloed is op het overige zeeleven en dat de visserij weinig bijvangst heeft.

Reageer op dit artikel