nieuws

EU en FAO willen dat voedselverspilling in 2030 is gehalveerd

Duurzaamheid & MVO

EU en FAO willen dat voedselverspilling in 2030 is gehalveerd

De Europese Unie (EU) en de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties werken samen om de hoeveelheid voedselafval terug te dringen en antimicrobiële resistentie tegen te gaan.

De twee partijen hebben een intentieverklaring ondertekend waarin zij aangeven samen te werken. In 2030 willen zij het voedselafval per hoofd halveren en de verspreiding van antimicrobiële resistentie (AMR) aanpakken op boerderijen en in voedselsystemen.

Voedselverspilling

Wereldwijd wordt een derde van alle voedingsmiddelen voor menselijke consumptie (1,3 miljard ton) ieder jaar verspild of verloren. In Europa alleen wordt jaarlijks ongeveer 88 miljoen ton voedsel verspild, met bijbehorende kosten die naar verwachting 143 miljard euro bedragen, volgens schattingen van de EU.

Verliezen

Daarnaast is er een toenemend gebruik en misbruik van antimicrobiële geneesmiddelen bij diergeneeskunde. Dit maakt AMR een groeiende bedreiging die tot 20 miljoen sterfgevallen per jaar kan leiden en meer dan €85 miljoen in verliezen voor de wereldeconomie tegen 2050.

Niet voor groeibevordering

De directeur-generaal van de FAO José Graziano da Silva reageert in een persbericht op de samenwerking: “FAO’s visie is dat antibiotica en andere antimicrobiële middelen alleen gebruikt moeten worden om ziekten te genezen en onnodig lijden te verlichten. Ze mogen in geen geval gebruikt worden voor groeibevordering.”

Reageer op dit artikel