nieuws

Te heropenen kwekerij rotterzwam beoogt CO2-negatieve milieu-impact

Algemeen

Twee jaar na een verwoestende brand heropent de circulaire paddenstoelenkwekerij haar deuren in Rotterdam. Zonnepanelen maken het pand energieneutraal. Op den duur zal de kwekerij zelfs CO2-negatief zijn, stellen eigenaren Siemen Cox en Mark Slegers.

Te heropenen kwekerij rotterzwam beoogt CO2-negatieve milieu-impact

Op 24 mei, twee jaar en één dag na een verwoestende brand in circulaire innovatieomgeving BlueCity, zal de circulaire oesterzwamkwekerij rotterzwam opnieuw opengaan. Door crowdfunding haalde het bedrijf bijna 400 duizend euro op, mede waardoor de rotterzwammers maandelijks zevenduizend kilo koffiedik in oesterzwammen kunnen omzetten.

De kwekerij bestaat uit oude containers die zijn omgebouwd tot kweekunits. Het concept is modulair, mobiel en schaalbaar. In de kweekeenheden zit een modulair en duurzaam klimaatsysteem, dat volledig is geoptimaliseerd voor de kweek van paddenstoelen. Deze units, die speciaal geschikt zijn voor een stedelijke omgeving, zijn een plek waar lokale reststromen omgezet kunnen worden in voedsel, zoals oesterzwammenbier.

CO2-negatief

De energievoorziening van Rotterzwam komt van de 152 zonnepanelen die op het dak van de kwekerij liggen. Rotterzwam is zo een koolstofdioxide neutrale onderneming, maar dat is niet goed genoeg voor oprichters Siemen Cox en Mark Slegers van rotterzwam.

Siemen Cox zegt: “Het uitgewerkte substraat dat overblijft na het groeiproces van de oesterzwammen brengen wij weer terug in de bodem. Daardoor verwachten wij binnen nu en twee jaar ook CO2-negatief te zijn.” Deze koolstofdioxidenegativiteit volgt uit de overvloedige fixatie van CO2 in de bodem. Dat zal veel meer zijn dan het bedrijf uitstoot.

Modulair kweekconcept

Mark Slegers vertelt: “Het is onze droom dat in elke stad in de wereld een paddenstoelenkwekerij staat, die het vele koffiedik uit die stad omzet in oesterzwammen. Het modulaire kweekconcept is daarom ook te koop bij ons. Bij de bouw hebben we gekozen voor partners die ons ondersteunen om deze mobiele kwekerij overal ter wereld te plaatsen.”

Rotterzwam in Rotterdam is een unieke onderneming. Niet alleen door de beoogde energieneutraliteit en negatieve koolstofdioxidevoetafdruk, maar ook omdat het de grootste paddenstoelenkwekerij in Europa is.

Reageer op dit artikel