nieuws

Verkeerde allergeneninformatie nog steeds één van de grootste oorzaken van recalls in 2018

Algemeen

Verkeerde allergeneninformatie nog steeds één van de grootste oorzaken van recalls in 2018

Verkeerde allergeneninformatie en verwisselingen van grondstoffen blijken ook in 2018 de grootste oorzaak van terugroepacties te zijn. Het zijn er echter niet meer dan in 2017.

Dit meldt Allergenen Consultancy.

In 2018 publiceerde de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) 103 berichten over terugroepacties door voedingsmiddelenbedrijven. Allergenen waren voor veertig procent (41) van de gevallen de oorzaak van de recall.

34 van de meldingen waren het gevolg van ziekteverwekkende bacteriën. Productvreemde delen en chemische contaminanten volgden met veertien en negen meldingen respectievelijk.

Allergenen Consultancy stelt dat een goed allergenenmanagementsysteem uit vijf basispijlers bestaat:

  1. grondstofinformatie van de leverancier;
  2. receptuurbeheer;
  3. ontwerp van het etiket, op basis van pijler 1 en 2;
  4. voorkom verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten – bij verwisseling komt de informatie van het etiket niet overeen met de samenstelling van het verpakte product;
  5. voorkom kruisbesmetting of onbedoelde aanwezigheid en voer kwantitatieve risicobeoordeling uit.

De totale allergenen-gerelateerde voedingsmiddelenrecalls in 2018 waren met 55 procent vooral vanwege de vierde pijler: verwisseling van grondstoffen. Foutieve productinformatie (pijler 1 tot en met 3) volgden met 32 procent.

Daarom moeten producenten van voedingsmiddelen hun allergenenmanagementsysteem verbeteren. De focus hierbij moet liggen op hygiëne en de optimalisatie van ondersteunende processen en informatiestromen.

Melk vaakst aanleiding voor recall allergeen

Het aantal recalls veroorzaakt door allergenen bleef ongewijzigd ten opzichte van 2017. Door een stijging van het aantal terugroepacties met een microbiologische of chemische aanleiding, nam het aantal allergenen-gerelateerde terugroepacties procentueel toe.

Melk was met elf meldingen het vaakst de aanleiding voor een allergenen-gerelateerde recall. Ook gluten, selderij en mosterd veroorzaakten terugroepacties.

Twaalf keer werden er vleesproducten en -bereidingen teruggeroepen vanwege foutieve allergeneninformatie. Negen keer riep een fabrikant maaltijdpakketten terug, waarbij het vier keer om een samengesteld pakket met verse groenten en saus ging. Brood werd zes keer teruggeroepen.

De allergenen vis, lupine en weekdieren veroorzaakten geen recalls in 2018.

NVWA

De rol van de NVWA in de communicatie is verbeterd ten opzichte van 2017. Zij hebben de recalls sneller en vaker gemeld. Slechts zes meldingen kwamen binnen via andere bronnen.

Op de website van de NVWA kunnen consumenten de recalls doorzoeken met als keuze ‘allergenen’. Allergenen consultancy meldt dat de website met die filter 37 van de 41 allergenen-gerelateerde meldingen laat zien. Met de filter ‘voedselinfectie’ komen er 23 van de 34 recalls naar voren.

Productwaarschuwing.nl bracht als enige alle allergenen-gerelateerde terugroepacties. De website meldt de recalls ook vaak als eerste.

Reageer op dit artikel