nieuws

Draagbare scanner detecteert contaminanten binnen enkele minuten

Algemeen

Draagbare scanner detecteert contaminanten binnen enkele minuten

De Israëlische voedingsmiddelentechnologiestart-up Inspecto ontwikkelt een mobiel inspectiesysteem dat een product of een gewas scant op de aanwezigheid van chemische contaminanten.

Inspecto komt met een draagbare scanner die binnen enkele minuten contaminanten kan detecteren. Het apparaat detecteert contaminanten op concentratieniveaus die wettelijk zijn vastgesteld. Dit helpt traceerbaarheid en draagt bij aan volledige transparantie. Het apparaat kan worden afgestemd om bijna elke chemische verontreiniging in elk product, vloeistof of vaste stof te identificeren.

Makkelijkere voedselcontroles

Boeren, voedselproducenten en detailhandelaars kunnen de apparatuur gebruiken om laboratoriumtests snel en goedkoper uit te voeren. De technologie biedt de voedingsmiddelenindustrie de mogelijkheid om frequentere tests uit te voeren op verschillende punten langs de productielijn, met onmiddellijke resultaten. De gebruiker plaatst een monster in een wegwerpcapsule en stopt het in het indicatiesysteem. Een druk op de knop activeert het apparaat. Binnen enkele minuten is het monster gescand. De data wordt opgeslagen in de cloud.

“Omdat elke scan in real time wordt uitgevoerd en de resultaten in de cloud worden opgeslagen, kan Inspecto onze klanten aanvullende diensten aanbieden die tot nu toe niet door hen konden worden geïmplementeerd”, legt directeur Avner Avidan uit.

“Klanten kunnen bijvoorbeeld een zending ter plaatse goedkeuren of weigeren op basis van de resultaten en ze kunnen zelfs blockchain gebruiken om hun informatie veiliger op te slaan.”

Minder voedselverspilling

“We hebben een draagbaar apparaat ontwikkeld om de veiligheid van het product ‘van boer tot bord’ te waarborgen en voedselproducenten te helpen hun volledige toeleveringsketen te beheersen,” zegt Yair Moneta, vicepresident Business Development bij Inspecto.

“Het kan de manier waarop contaminanten momenteel worden getest verbeteren, waardoor het risico op recalls, voedselverspilling en mogelijke rechtszaken wordt verminderd.”

Reageer op dit artikel