nieuws

Bionext en Innohow halen geld op voor eerste mobiele slachterij

Algemeen

Bionext en Innohow halen geld op voor eerste  mobiele slachterij

Bionext en Innohow starten een crowdfundingscampagne om de eerste mobiele slachterij van Nederland te beginnen. Varkensboeren kunnen hiermee hun dieren op hun eigen erf slachten.

De wervingsactie is onderdeel van de campagne ‘Tot het einde op het erf‘, dat aandacht vestigt op de stress die varkens meemaken tijdens het vervoer.

Slachthuis

Mobiele slachthuizen worden in, onder andere, de Verenigde Staten al gebruikt. Varkenshouders kunnen ongeveer dertig varkens per dag slachten. De mobiele abattoirs nemen een stressfactor weg en verbeteren zo het dierenwelzijn. Ook maakt het ketens korter.

Er is €150.000 euro nodig voor de bouw van het mobiele slachthuis. Het grootste gedeelte hiervan komt uit het bedrijfsleven.  Het plan is om met de crowdfundactie de overgebleven €55.000 euro te werven.

De plannen voor de specificaties van het mobiele slachthuis liggen er al wel, maar de invulling wordt verder nog geïnventariseerd door Bionext en Innohow. Voor kleine boeren moet het rendabel zijn om de slachterij en slachter te laten komen.

Of boeren het mobiele abattoir op een soort abonnementsbasis kunnen afnemen of dat ze één keer in de zoveel tijd bellen is vooralsnog niet duidelijk.

Wakker Dier

Dat varkenshouders met de mobiele slachterij de transportstress kunnen besparen, maakt stichting Wakker Dier blij: “Dieren ervaren enorme stress op weg naar de slacht en bij de slachterij zelf. Als dieren op de boerderij al geslacht kunnen worden, scheelt dat veel leed,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Varkenshouders zijn ook blij met de komst van de mobiele slachterij. “Onze varkens hebben bij ons in de bossen een supergoed leven gehad. Voor de slacht worden ze in een kleine, nieuwe omgeving gestopt, een ervaring die erg stressvol is. Die stress kan ik ze besparen als we hier kunnen slachten. Zo geven we varkens tot het einde het beste leven en voorkomen we verspreiding van dierziektes”, zegt boer Josse Haarhuis.

Reageer op dit artikel