nieuws

Zoutmonitoring: vooral minder zout in industriebrood

Algemeen

Zoutmonitoring: vooral minder zout in industriebrood

De hele bakkerijbranche laat een vermindering van zout in brood zien. Dit blijkt uit de tiende landelijke zoutmonitoring die uitgevoerd is door de NBC in op dracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Bakkerij (NVB). Het zoutgehalte in industriebrood ligt wel een stuk lager dan in brood van de ambachtelijke bakker.

In totaal zijn er 502 broden bemonsterd. Het onderzoek vond dit jaarplaats van mei tot augustus. In de monitoring dit jaar is er naast focus op grootbrood, ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd vanwege bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB leden. 

 

Reducering in gehele sector

Uit het onderzoek is gebleken dat de gehele sector, zowel industrie als ambacht, met een gemiddelde van 1,64 procent zout gebruik op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. In industriebrood is dit 1,61 procent en bij ambachtelijke bakkerijen is dit 1,84 procent.

 

15 procent van de bemonsterde broden voldeed niet aan de wettelijke norm (1,8 procent natrium) op de droge stof. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarm verpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

 

Vermindering in tien jaar

In de afgelopen tien jaar is het zoutgehalte in brood flink verminderd. In 2008 was de wettelijke norm 2,5 procent zout op droge stof. In 2018 is dat gedaald naar gemiddeld 1,61 procent in de industrie en 1,84 procent bij het ambacht.

 

Toevalstreffer?

“We zien dit jaar een flinke verlaging van het gemiddelde zoutgehalte in brood ten opzichte van voorgaande jaren”, vertelt Edith van Peij, kennisspecialist Voeding en Levensmiddelenwetgeving bij NVB aan Bakkerswereld. “Met deze meting zijn we heel blij. Na één keer weet je nog niet of deze meting een toevalstreffer is of dat alle bakkerijen inmiddels ‘om’ zijn. Daarom is de meting in 2019 een spannende.”

 

Reageer op dit artikel