nieuws

Trending in food 2019: Grip op het geheel voor QA

Algemeen

Trending in food 2019: Grip op het geheel voor QA

Michel Brinkhorst, Normec Foodcare: ‘De kracht zit in de bundeling van expertises’. Het QA-vak wordt complexer en de hoeveelheid werk neemt toe. Hoe houd je als QA-manager daar grip op? Normec Foodcare helpt de QA-manager daarbij doordat het alle expertises op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en QA-automatisering heeft samengebracht in één bedrijf. “Zo zijn we niet alleen een sparringpartner op deelgebieden”, zegt directeur Michel Brinkhorst. “We geven QA-managers ook meer grip op het geheel.”

“We zien dat QA-managers steeds meer specialistische kennis nodig hebben”, zegt Rick Veldkamp, businessunitmanager CareNet Online QA Soft ware bij Normec Foodcare. “Ze moeten niet alleen alles weten over voedselveiligheid en kwaliteitszorg. Ze moeten ook een visie hebben op het digitaal inrichten van het kwaliteitszorgsysteem, het specificatiebeheer en zij moeten de wijzigingen bijhouden rondom de wetgeving en de GFSI-standaarden. Voorheen moesten QA-managers zich daarbij laten ondersteunen door verschillende specialistische bureaus. Dit gaf een versnipperd beeld van de situatie.” Brinkhorst: “We hebben dit opgelost door al deze expertises samen te brengen in één bedrijf: Normec Foodcare. De integratie van deze specialismen brengt veel voordelen met zich mee. We kunnen bijvoorbeeld gecombineerde rapporten leveren. Dit geeft een beter inzicht in álle kansen en risico’s van een product of productieproces. Maar belangrijker: door de gecombineerde kennis zijn we ook een betere sparringpartner voor de QA-manager geworden. We kunnen op alle vlakken met hem meedenken. Dat geeft hem meer grip op het geheel.”

Challengetest

Bernd Kroon, chief scientific officer bij Normec Group, zegt dat hij de toenemende complexiteit goed terugziet in de verschillende specialismen. Als voorbeeld noemt hij de eisen die worden gesteld aan de microbiologische analyses. “Neem het infoblad 85. Het is meer dan alleen het uitvoeren van een Listeria-challengetest. Je moet ook weten hoe je de uitslagen moet interpreteren. Tegelijkertijd heb je ook met andere vraagstukken te maken. Veel retailers willen bijvoorbeeld een clean label. Welke microbiologische gevolgen heeft dit voor het product? Voor welke toevoegingen moet ik een E-nummer declareren? Hoe borg ik deze nieuwe risico’s in mijn kwaliteitssysteem? En welke gevolgen hebben de wijzigingen op de smaak van het product? Als bedrijf kunnen we op al die deelgebieden meedenken.” Veldkamp voegt daaraan toe dat de eigen succesvolle QA-soft ware daar een belangrijke rol in kan spelen: “Hiermee bespaart de QA-manager niet alleen tijd. Het maakt ook alle aspecten van zijn vak inzichtelijker.”

Retailer

Normec Foodcare wil niet alleen de QA-manager, maar ook de retailer ondersteunen met een gecombineerd dienstenpakket. “Er zijn al retailers die hun smaakonderzoek én microbiologische analyses door ons laten uitvoeren”, zegt Brinkhorst. “Maar we zijn natuurlijk ook dé specialist op alle andere deelgebieden van voedselveiligheid en kwaliteitszorg. Door die kennis te combineren willen we ook voor de retailer die sparringpartner op het hogere, overkoepelende niveau worden.” 

www.normecfoodcare.com

NB. Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van dit jaar. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsmiddelenindustrie over de huidige trends in de markt.

Reageer op dit artikel