nieuws

Fairtrade Original lanceert jackfruit in blik

Algemeen

Fairtrade Original lanceert  jackfruit in blik

Jackfruit is een 100% plantaardige vleesvervanger ontwikkeld door Fairtrade Original. Vanaf 21 januari 2019 kunnen Nederlanders het Jackruit in de Albert Heijn winkels kopen.

Het is voor het eerst dat jackfruit in blik beschikbaar is in de Nederlandse supermarkt.

Jackfruit als vleesvervanger

Jackfruit is een fruitsoort die oorspronkelijk uit India komt. Tegenwoordig wordt het fruit overal in Azië verbouwd, verder ook in Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Eén van de meest gemaakte gerechten met jackfruit is de vegetarische variant van Pulled Pork. Door de vlezige structuur is jackfruit een uitstekende basis voor een plantaardige vleesvervanger volgens Fairtrade.

Eerlijke handelsketen

De jackfruit wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade-boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde Fairtrade Pineapple Growers Group.

Momenteel bestaat de groep uit 49 boeren die sinds 2007 ananas en mango verbouwen voor Fairtrade Original. De helft van deze boeren verbouwt ook jackfruit. Het verwerken en inblikken gebeurt bij verwerker Samroiyd Corporation in Prachuap Khiri Khan.

Impact

Doordat Jackfruit samenwerkt met Fairtrade Original ontvangen de aangesloten boeren bovenop de Jackfruit marktprijs 15% extra Fairtrade premie.

Over Fairtrade Original

Fairtrade Original is een not-for-profit-merk met 120 producten. Het 100% fairtrade foodmerk ontwikkelt eerlijke handelsketens met boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De winst die wordt gemaakt, wordt volledig geïnvesteerd in de doelstelling om eerlijk eten en drinken breed toegankelijk te maken. Fairtrade Original is gevestigd in Culemborg en heeft 25 medewerkers. Het assortiment is verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk en Deen en bij Marqt, Waar en Wereldwinkels.

Reageer op dit artikel