nieuws

VMT blogt: Voedselverspilling te lijf

Algemeen

VMT blogt: Voedselverspilling te lijf

Bijna een week lang toert VMT dwars door Canada: van Toronto tot en met Calgary. Hoe ziet het voedingslandschap van één van de grootste landen ter wereld eruit? Is het meer dan alleen maar de graanschuur van de wereld? In deze eerste blogpost: Canada heeft zijn eigen ‘Wageningen’ compleet met gouden driehoek.

De vriendelijke ober Ali, afkomstig uit Bangladesh maar al dertig jaar woonachtig in Toronto Canada, serveert mijn eerste ontbijt sinds mijn aankomst op Toronto Pearson International Airport op zaterdagavond. Geen betere manier om de dag te beginnen dan met een medium steak. “De beste steak die je maar kunt krijgen, gemaakt van eerste klas rundvlees uit de Canadese provincie Alberta”, verzekert de vriendelijke Bengali me. Hij heeft gelijk: het is een heerlijk stukje vlees.

Voedselverspilling

Enigszins verbaast, haalt Ali even later mijn bord op. Het is helemaal leeg. Hij lijkt verbouwereerd. “Je moest eens weten hoeveel voedsel hier (in het Sheraton Gateway hotel, red) dagelijks wordt verspild”, zegt hij met grote ogen. Zojuist nog toen een gemoedelijk keuvelend koppel bijna een heel bord met eten liet staan.

Bewustwording

Al sinds 1922 vindt de Royal Agricultural Winter Fair plaats in Toronto. Akkerbouwers, veehouders maar ook bijvoorbeeld de Universiteit van Guelph tonen wat ze allemaal doen op het gebied van agrifood. Zo’n driehonderdduizend mensen die de beurs de afgelopen tien dagen bezochten, vergaapten zich aan onder andere koeien, schapen en konijnen. Ook was er volop informatie te vinden over landbouwproducten. De beurs heeft als doel om stadsbewoners te laten ontdekken waar hun voedsel vandaan komt. Bewustwording te creëren dus. Misschien dat dit helpt om voedselverspilling tegen te gaan.

Guelph

Op een uur rijden van de Royal Winter Fair ligt Guelph. Deze stad met bijna 132.000 inwoners is centraal gelegen midden in een groot landbouwgebied. De stad geldt als de “economische krachtpatser van Canada”, althans, dat zeggen de Canadezen zelf. Dat zal dan voor een groot deel te danken zijn aan de Universiteit van Guelph (30.000 studenten) die zorgt voor veel bedrijvigheid. De onderwijsinstelling werkt nauw samen met overheden en het bedrijfsleven in allerlei projecten. De stad is eigenlijk de Wageningen University and Research (WUR) van Canada. “We hebben een geweldige samenwerking met Wageningen”, benadrukt professor Malcolm Campbell van de Universiteit van Guelph.

Terug naar het Sheraton Gateway hotel op het internationale vliegveld van Toronto. Ali maant me eens een kijkje te komen nemen in de keukens van het hotel. Hij wijst op een vuilnisbak die al voor meer dan de helft gevuld is met voedsel. “En dat in minder dan vier uur”, briest hij.

Circulaire economie

De stad Guelph realiseert zich dat voedselverspilling een groot probleem is en startte daarom onlangs het Our Food Future Initiative om zo Canada’s eerste circulaire voedseleconomie te realiseren. De stad stelt zich drie doelen: de toegang tot gezond en betaalbaar voedsel met 50% verhogen in 2025, vijftig nieuwe circulaire samenwerkingsverbanden en bedrijven creëren in 2025 en tot slot de economische waarde van afval verwaarden met 50% in 2025.

Fotobijschrift: Zo’n 300.000 mensen bezochten de afgelopen tien dagen de jaarlijks terugkerende Royal Agricultural Winter Fair in Toronto. Deze moet stadsmensen meer inzicht geven waar hun voedsel precies vandaan komt.

Reageer op dit artikel