nieuws

VMT blogt: Grondstofland Canada wil graan in de blockchain

Algemeen

VMT blogt: Grondstofland Canada wil graan in de blockchain

Bijna een week lang toert VMT dwars door Canada van Toronto tot en met Calgary. Hoe ziet het voedingslandschap van één van de grootste landen ter wereld eruit? Is het meer dan alleen maar de graanschuur van de wereld? In deze vijfde blogpost: een blockchain om de graanketen transparant te maken is in de maak. Die kan de export en kwaliteit ten goede komen.

In de westelijke provincies Manitoba, Saskatchewan en Alberta draait zo’n beetje alles om grondstoffen. In de eerste twee gaat het om agrarische gewassen zoals tarwe, gerst en peulvruchten. In de laatste is olie nog steeds dominant, maar de landbouwsector breidt rap uit. Uiteindelijk hebben alternatieve brandstoffen de toekomst, realiseren ze zich in Alberta en is een bredere focus nodig.

Data, drones, blockchain

De vraag is: hoe maak je al die landbouwproducten die van boer naar consument gaan inzichtelijk in de keten? Op verschillende agrifoodbijeenkomsten in de provincies klonken veelvuldig de woorden: “data”, “drones” en “blockchain”.

Kwaliteit graan

Kent Jackson, ceo van Intellicon Communications Solutions uit Saskatoon speelt op deze trends in door een blockchain te ontwikkelen voor de gehele graanketen. Het project draagt de naam ‘InGrain’ en volgt het graan via sensoren op meetpunten tot aan de consument. Hiermee kan alle data rond de kwaliteit van het graan, zoals de temperatuur en de vochtigheid, worden verzameld. Maar ook bijvoorbeeld het eiwitgehalte van het graan, het oliegehalte en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen kunnen op deze manier in kaart worden gebracht. Dat gebeurt allemaal in real-time. De boer krijgt zo gelijk inzicht in de kwaliteit van zijn product en door welke handen dit is gegaan in de keten. De agrariër kan met deze data gericht zijn product verbeteren, wat uiteindelijk ook weer leidt tot een beter eindproduct. Plus minder voedselverspilling omdat de agrariër het verspillingsrisico beter kan inschatten.

Brood en bier

Blockchain kan voor zowel boer als fabrikant meerwaarde opleveren. Stel de fabrikant wil een graanproduct positioneren als ‘hoog in eiwit’ dan kan hij via de blockchain vaststellen hoeveel proteïne het graan bevat. Bij een hoog percentage kan de agrariër een meerprijs vragen voor zijn grondstof. Jackson: “Fabrikanten krijgen zo een beter inzicht in de kwaliteit en kwantiteit. Zo bepaalt de kwaliteit van de gerst de kwaliteit van bijvoorbeeld bier.” Een ander voorbeeld: de blockchain kan de consistente kwaliteit van het brood verbeteren. Dat is wat consumenten willen: een consistente broodkwaliteit.

Export grondstoffen

De blockchainoplossing die nog in ontwikkeling is, kan veel geld en gedoe schelen bij export. Zo weigerde China enige tijd geleden een lading canola (een soort Noord-Amerikaans koolzaad) vanwege resten van pesticiden. “Met blockchain hadden we dit van te voren kunnen weten. Blockchain kan helpen om de wensen van koper en verkoper inzichtelijk te maken.”

Jackson: “Hoe sneller je alle relevante kennis over de granen hebt, hoe beter ieders leven wordt aan het einde van de keten.”

Samenwerkingsverbanden blockchain

Achttien maanden geleden begon het InGrain-project, Jackson weet nog niet wanneer het is afgerond. Maar hij weet zeker dat door de beschikbaarheid van data via moderne technologieën als drones, sensoren en satellieten de nabije toekomst er anders uit zal zien. Deze apparaten ziet hij steeds goedkoper worden. “Fysieke analyses zullen in de toekomst vervangen worden door real-time controles via sensoren in de blockchain”, denkt Jackson. Kortom: “Data can fly.”

Toch signaleert hij voldoende uitdagingen rond blockchain. “We moeten toe naar grote samenwerkingsverbanden in de keten. Alleen dan zal blockchain grote impact hebben. Natuurlijk moeten we er ook voor zorgen dat iedere sensor en ieder systeem dezelfde ‘taal’ spreekt zodat ze met elkaar kunnen communiceren door de hele keten.”

Foto's

Reageer op dit artikel