nieuws

Initiatief Evolved Nutrition Label voorlopig van de baan

Algemeen

Initiatief Evolved Nutrition Label voorlopig van de baan

In maart 2017 lanceerden Mars, Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever het initiatief ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL) voor het ontwikkelen van een etiketteringssyteem op verpakkingen van levensmiddelen dat zowel de portiegrootte, als de kleurcodering integreert.

In juni 2018 was er al enige tijd discussie over de zogeheten front-of-pack-etikettering. Die ging over de verplichte THT/TGT-datum en de impact daarvan op voedselverspilling. Ook was er discussie over front-of-pack voedingswaardevermelding. De discussie bleek een reden voor de initiatiefnemers van ENL om de plannen voorlopig in de ijskast te zetten.

Gebrek aan steun

Unilever, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo en Mondelēz, stoppen voorlopig met het doordrukken van hun eigen bedachte voedsellogo ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL). Ze zien namelijk in dat de vastgestelde portie groottes heeft geleid tot onvoldoende begrip en steun voor de voorgestelde regeling. Hierdoor hebben ze besloten om het idee op te schorten. De testen voor dranken gaan nog wel door.

De ENL-bedrijven pleiten nog wel voor harmonisatie van een wet voor etikettering op Europees niveau en roepen de Europese Commissie op om maatregelen te nemen tegen de portie groottes.

Foodwatch

Onder andere Foodwatch had felle kritiek op het logo. Volgens de belangenorganisatie kleurde het kleurenlogo niet rood voor een teveel aan suiker en vet. Bijvoorbeeld Nutella. De organisatie is dan ook blij dat het idee niet doorgezet wordt.

“Het kabinet had al aangegeven dat het oude voedsellogo ten onder was gegaan door gebrek aan vertrouwen omdat het een logo van de voedselindustrie was. Hoe naïef is het dan om opnieuw te proberen een dergelijk industrielogo door te drukken.”

Nutri-score

Andere Europese landen zoals Frankrijk, België en Spanje kiezen voor het Nutri-score model. Nutri-score is ontwikkeld door wetenschappers en voert een complete beoordeling uit van het voedingsprofiel van een product. Dit gebeurt door gunstige en ongunstige factoren in een eindconclusie van het product te presenteren. De uitkomst wordt weergegeven met een kleurenschaal op vijf niveaus. Een voedingsmiddel  met een gunstig evenwicht krijgt dan de letter A en een product met een ongunstig evenwicht de letter E. Ongunstige factoren in een levensmiddel kunnen bijvoorbeeld een hoge hoeveelheid suiker en vet zijn. Gunstig zijn de aanwezigheid van vezel en groente en fruit.

In Nederland gaan ook steeds meer geluiden op om Nutri-score in te voeren. De marktleider van Albert Heijn pleit hier onder meer voor.

 

Reageer op dit artikel