nieuws

Gebruik duurzame palmolie in diervoederindustrie stijgt gestaag

Algemeen

Gebruik duurzame palmolie in diervoederindustrie stijgt gestaag

Er is meer duurzame palmolie verwerkt in Nederlands diervoeder. 56% van de verwerkte palmolie in de Nederlandse diervoederindustrie is gecertificeerde duurzame palmolie. In 2016 was dit 53%.

Dit blijkt uit het rapport van de Dutch Alliance for Substainable Palm Oil (DASPO).

Henk Flipsen (directeur Nevedi): “De Nederlandse diervoersector neemt haar verantwoordelijkheid en voldoet ruimschoots aan de afspraken die binnen de DASPO zijn gemaakt. Daarnaast voorzien wij dat het percentage gecertificeerde palmolie verder zal toenemen mede doordat Nevedi heeft besloten dat per 2019 ook bepaalde pensbestendige vetten die zijn geproduceerd uit palmolie afgedekt moeten zijn.”

100% duurzame palmolie

Er zijn tot nu toe nog maar twee sectoren die 100% duurzame palmolie verwerken in hun producten. De aardappelverwerkende industrie en het gemaksvoedsel. Bij zuivel en melkvervangers wordt nu met 99% duurzame palmolie verwerkt.

De fabrikanten van margarine en sauzen (74%), brood en banket (80%) en dus de dierenvoederindustrie (56%) zijn de drie sectoren waar er nog niet 100% duurzame palmolie verwerkt wordt. Hier moet echter nog wel verandering in komen vindt DASPO.

Stappen tot verduurzaming

De volgende stappen zijn volgens de DASPO nodig om 100% duurzame palmolie te verwerken in producten:

  • Duurzame palmolie eisen bij openbare aanbestedingen in Nederland

  • Duurzame palmolie-toezeggingen implementeren in de sectoren out-of-home, foodservice en huishoudelijke en persoonlijke verzorging

  • Meer gebruik van gecertificeerde duurzame palmolie in de Europese voedselproductie en retail

 

De volledige jaarrapportage van 2017 is hier te lezen.

Reageer op dit artikel