nieuws

‘Bedrijven moeten zich voorbereiden op nieuwe Duitse verpakkingswet’

Algemeen

‘Bedrijven moeten zich voorbereiden op nieuwe Duitse verpakkingswet’

Op 1 januari 2019 treedt de nieuwe Duitse verpakkingswet (VerpackG) in werking voor onder andere kartonnen dozen, plastic zakken en shampooflessen. Voor bedrijven die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland komen er meer verplichtingen en nieuwe sancties.

Het doel van de nieuwe wet is om meer huishoudelijk afval te recyclen. Daarnaast moet het producenten stimuleren om recyclebare verpakkingen te maken die ecologisch minder belastend zijn. De wet heeft betrekking op alle distributeurs die rechtstreeks verpakkingen willen binnenbrengen in Duitsland en op alle nationale producenten, importeurs en online-retailers.

Duale systemen

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat verpakkingen beter geregistreerd en gerecycled worden, maar bezorgt ondernemers ook extra werk”, vertelt Johanna Maukner van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Wanneer een bedrijf consumentenverpakkingen naar Duitsland exporteert, moet het aantal kilo’s per materiaalsoort worden gemeld bij een ‘duaal systeem’. Deze duale systemen halen de productverpakkingen weer op bij de consument en recyclen deze vervolgens op een milieuvriendelijke manier. De duale systemen publiceren jaarlijks een lijst met wat zij hebben gedaan om het gebruik van recyclebare verpakkingen en de inzet van gerecyclede producten te bevorderen.

Hoge sancties

Verder moeten bedrijven zich registeren bij de ‘Zentrale Stelle’, waarbij alle duale systemen verplicht zijn aangesloten. Bedrijven kunnen zich sinds september hier aanmelden. Met ingang van januari als de nieuwe wet ingaat zal er beter gecontroleerd worden op de aanmeldingen, aangezien momenteel veel ondernemers leveren aan Duitsland zonder hun verpakkingen te melden. Maukner: “Wie zich niet registreert bij één van de negen duale systemen kan een sanctie opgelegd krijgen tot 200.000 euro, niet aanmelden bij de Zentrale Stelle kan tot 100.000 euro kosten. Wij gaan daarom bedrijven hier actief bij ondersteunen en van informatie voorzien.”

Reageer op dit artikel