nieuws

Op blockchain gebaseerde database toont duurzaamheidscijfers bedrijven

Algemeen

Op blockchain gebaseerde database toont duurzaamheidscijfers bedrijven

Het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) heeft een database gelanceerd die duurzaamheidscijfers van organisaties, producten en merken controleert. De Codex verbindt organisaties en consumenten die duurzame aankopen willen doen met duurzame leveranciers en producten. De database is wereldwijd kosteloos in te zien.

De Sustainability Codex van het NDI werkt via een traceerbaarheidssysteem gebaseerd op blockchain-technologie, geïntegreerd met radiofrequentie-identificatie (RFID). Blockchain is een digitaal grootboek van economische transacties. De informatie die op een blockchain wordt bewaard, bestaat uit een gedeelde database. Doordat deze database niet op één locatie is opgeslagen, is de informatie openbaar en gemakkelijk te verifiëren.

De getraceerde informatie is vervolgens in te zien op een smartphone, tablet of laptop na het scannen van een QR- of RFID-code. De gebruiker krijgt de Sustainability Codex-website te zien met productinformatie, beschrijvingen, foto’s en samenstellingswaarden van een product. Ook zien zij de circulaire waarde, milieuprestaties en gezondheid.

Totstandkoming score

De Duurzaamheidscodex bestaat uit organisaties die certificeringen en labels hebben over duurzaamheid. De score is gebaseerd op vier hoofdthema’s: CO2-uitstoot, circulaire economie, maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De codex wordt gevalideerd op het standaardniveau, op basis van internationale richtlijnen en normen, namelijk: ISO 26000, ISO 20400, ISO 14064-1 & PEF, BS 8001.

Een voorbeeld van de Sustainability Codex is hier in te zien.

 

Reageer op dit artikel