nieuws

Mars: in 2025 alleen nog recyclebare verpakkingen

Algemeen

Mars: in 2025 alleen nog recyclebare verpakkingen

Mars ziet vooral op het gebied van duurzame cacao flinke uitdagingen. Andere duurzaamheidsdoelen lijken goed op schema te liggen. VMT maakte een overzicht van de resultaten.

Dit blijkt uit het duurzaamheidsverslagvan de multinational.

In het verslag gaan ze in op de resultaten en cijfers van afgelopen jaar. Ook worden de doelen beschreven die Mars heeft voor de komende jaren.

 

Grant F Reid – President van Mars Incorporated: “Ik ben er zeker van dat we de UN Sustainable Development Goals en het klimaatakkoord in Parijs nog sneller kunnen bereiken wanneer we als bedrijfsleven een leidende positie innemen naast de overheden en maatschappelijke partners. We moeten allemaal samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. En dat is precies waar de doelstellingen uit ons duurzaamheidsplan over gaan. ”

 

Het bedrijf maakte 1 miljard dollar vrij om de plannen te realiseren en ging samenwerkingen aan met NGO’s en kennisinstituten. Een overzicht van de resultaten:

 

Duurzame energie

Mars maakt in negen landen alleen gebruik van elektriciteit van hernieuwbare bronnen voor de directe productie. Dit is vier meer dan in 2016. Het bedrijf zegt   geld te bespren door langdurige contracten aan te gaan met de desbetreffende landen. “We geven een signaal af naar de markt dat duurzame electriciteit goed is voor de markt”, aldus Barry Parkin, chief procurement en sustainability officer bij Mars.

 

Duurzame grondstoffen

Mars wil haar doelstelling blijven halen om al haar palmolie, koffie en zwarte thee in te kopen bij gecertificeerde verkopers. Dit doel behaalden ze voor deze producten respectievelijk in 2013, 2014 en 2015. 

 

Met de inkoop van milieuvriendelijk geproduceerde rijst heeft het bedrijf progressie geboekt. Mars startte in 2015 het zogeheten Sustainable Rice Platformen schaalde het op in 2016. Dit platform helpt rijstboeren zich te wapenen tegen klimaatverandering, vermindert de impact op het milieu en verbetert het inkomen van de boer.

 

Inmiddels koopt Mars Food 96% van haar rijst in bij boeren die rijst volgens dit platform verbouwen. In het pilotproject in Pakistan is het waterverbruik met 30% gedaald en het inkomen van de boer met 32% gestegen.

 

Bij de cacaoproductie ziet Mars nog wel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Het blijft lastig om kinderarbeid en ontbossing uit te bannen. In 2017 haalden ze 47% van hun cacao van gecertificeerde bronnen, dat is minder dan 2016. 

 

Aflatoxine uitbannen met gamers

Op het gebied van voedselveiligheid wil Mars aflatoxine uitbannen. Ze gebruiken hiervoor Foldit: een online platform waar iedereen met een computer ingewikkelde wetenschappelijke problemen kan proberen op te lossen. Aflatoxine uitbannen is de eerste uitdaging. Het gif wordt geproduceerd door bepaalde schimmels en kan basisvoedingsmiddelen besmetten zoals mais en rijst. Deelnemers wordt gevraagd om 3D-puzzels op te lossen die de structuur van het aflatoxine-eiwit nabootsen. Wereldwijd hebben honderden gamers meer dan 1,5 miljoen ontwerpen geproduceerd. Deze worden nu getest.

 

Productverbetering

Mars wil in dat in 2021 al haar voeding voldoet aan de eigen voedingsnormen die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van de WHO voor calorieën, toegevoegd suiker, natrium en vetten. Op dit moment voldoet 72% van het productenportfolio aan de richtlijnen. In 2016 was dat 65%.

 

Sinds 2016 heeft Mars Food heeft het natriumgehalte in de maaltijden wereldwijd verminderd met 8%. In 2021 wil dit percentage verhogen tot 20%. 

Verder wil Mars al haar chocolade- en snoepproducten naar 250 kcal brengen. Ook heeft Mars producten gelanceerd die nog minder calorieën per verpakking bevatten.

 

Recyclebare verpakkingen en minder watergebruik 

Mars gaat zich verder inzetten voor recyclebare verpakkingen. De ambitie van Mars is om in 2025 alleen nog maar recyclebare verpakkingen te gebruiken voor haar producten. Op dit moment gebeurt dat bij 89% van de verpakkingen.

 

Verder wil het bedrijf het watergebruik in haar eigen fabrieken verminderen. In 2020 moet dit met 15% verminderd zijn. Dit is nu reeds verminderd met 7%.

 

 

Het duurzaamheidsverslag van Mars is hier te vinden:

https://www.mars.com/docs/default-source/Sustainabile-In-A-Generation/2018-report/1803_mars_sigp-report.pdf

 

Reageer op dit artikel