nieuws

Hergebruik reststromen opvallende trend op Sial

Algemeen

Hergebruik reststromen opvallende trend op Sial

Voor de Ecotrophelia Europe 2018 competitie presenteerden studenten uit 17 landen, waaronder Nederland, hun innovatieve producten op de SIAL in Parijs. VMT was op de beurs en zette de meest opvallende producten op een rij.

De Ecotrophelia Europe is een studentencompetitie. Na nationale voorrondes stuurt ieder deelnemend land één idee in. Vervolgens wordt uit deze shortlist van 17 innovaties een winnaar gekozen. Achterliggend doel van de wedstrijd is dat de industrie zich laat inspireren door de ideeën van de studenten.

Duitsland: Kof.Co

Kof.Co is een koekje met cafeïne voor het ontbijt. Ingrediënten zijn onder andere: guaraná en de algen chlorella en wakame. Chlorella bevat hoge doses ijzer, proteïne en vitamine B12. Volgens Kof.Co liggen de gehaltes eiwitten en vitamine B12 in hun product driemaal hoger dan bij vlees. Eén portie Kof.Co zou 58 procent van de dagelijkse behoefte van een volwassene aan vitamine B12 bieden. De alg wakame zorgt voor een hoge concentratie aan jodium, het bevat namelijk 10 mg jodium per 100 gram alg.

Kof.Co richt zich op consumenten die weinig tijd hebben, zoals professionals en studenten. Met hun product willen ze een gezond ontbijt aanbieden, wat gemakkelijk mee te nemen is en niet schadelijk is voor het milieu, dankzij de biologisch afbreekbare verpakking.

Kof.Co nam de derde prijs mee naar huis op de SIAL.

IJsland: Brewbar

Brewbar is een granolareep die is gemaakt  van granen uit het bierbrouwproces. De reep bestaat naast de granen onder andere uit haver, amandelen, fruit en pindakaas. Eerder werden granen uit het brouwproces vaak gebruikt voor diervoeder of als compost. Volgens Brewbar is het echter veel efficiënter om de granen te gebruiken voor consumentenvoeding. Brewbar geeft niet alleen veel energie, maar bevat ook veel vezels. De pindakaas, haver en amandelen leveren de nodige eiwitten. Brewbar is verpakt in een eco-vriendelijke, plasticvrije verpakking die kan worden gerecycled.   

Denemarken: CheeseIt!

CheeseIt! wil consumenten aanzetten tot het verminderen van voedselverspilling door een veganistische kaas aan te bieden die volgens hen de helft goedkoper is dan andere bestaande veganistische kazen. De kaas wordt aangeboden als een poeder en is gemaakt van aquafaba, een bijproduct dat ontstaat wanneer peulvruchten worden gekookt. Een bekend voorbeeld van aquafaba is kikkererwtenvocht dat achterblijft in het blikje.

Door het product in poedervorm aan te bieden houdt CheeseIt! zijn CO2-uitstoot laag, omdat het gemakkelijk kan worden vervoerd zonder specifieke eisen betreft temperatuur en een lange houdbaarheid heeft.

CheeseIt! won de tweede prijs in de Ecotrophelia competitie.

Roemenië: Whoopie Ice

Eerste prijswinnaar is Whoopie Ice. Het product is volledig gemaakt van zoete wei (de vloeistof die ontstaat tijdens het stremmen van de melk bij kaasbereiding), room, kweepeer- en pruimenpulp en fruit met lage glycemische suikers. Het ijs is rijk aan antioxidanten, vitaminen en vezels. Whoopie Ice past het principe van een circulaire economie toe door gebruik te maken van bijproducten, in dit geval zoete wei. Ook de topping maakt gebruik van een bijproduct, namelijk gelei afkomstig van de kweepeer.
Verder bevat het ijs geen conserveermiddelen, enkel natuurlijke kleuren en is het geschikt voor lactose-intolerante consumenten vanwege het gebruik van gehydrolyseerde lactose.  

Nederland: Panggies

Ons eigen land was ook vertegenwoordigd en mocht zelfs de communicatiestrategieprijs in ontvangst nemen. Panggies biedt een pannenkoekenmix met groenten, met een hoge voedingswaarde. Lees meer over Panggies.

Deelnemers

Naast de vijf uitgelichte landen waren er nog veel meer innovaties te zien tijdens de wedstrijd. Een korte opsomming van de andere deelnemers:
– België deed mee met Bizza, een pizzabodem gemaakt van lokaal gebruikt graan, bierwort en biergist
– Kroatië introduceerde de snack Flipos, gemaakt van maïs-, hennep- en pompoenzaadperskoekjes bedekt met gistvlokken
– Frankrijk wist met Hush een warme fruitdrank te produceren en won hiervoor de aanmoedigingsprijs
– Griekenland ontwikkelde Chestnicks: glutenvrije koekjes van biologisch kastanjemeel met chocoladestukjes en inuline
– Hongarije lanceerde Brewbin: een brood met een hoger voedingsvezel- en eiwitgehalte
– Italië had met Spire een hartige geëxtrudeerde snack gemaakt van een mix van rijstmeel, erwtenmeel en spirulina
– Litouwen toonde de Buckwheat bar: een biologische reep van biologisch boekweit
– Portugal bedacht met Bean Ready een gezonde ready-to-eat vegetarische bonenstoofpot, volgens hen een bron van vezels en eiwitten
– Servië ontwikkelde een warme dessertdrank waaraan ze eikels toevoegden 
– Slovenië deed mee aan de wedstrijd met Mousse-have, een veganistisch dessert van chocolade mousse met aquafaba en fruitsaus
– Spanje maakte met Essenza Di Vega een volkoren verse pasta, bestaande uitverschillende nieuwe meelsoorten met lokale vullingen
– Het Verenigd Koninkrijk toonde haar Pom Puffs: voedzame snacks in smaken in de smaken Spicy BBQ en Salt & Vinegar

 

Reageer op dit artikel