nieuws

Endress + Hauser wint TechAward op WOTS-beurs

Algemeen

Endress + Hauser wint TechAward op WOTS-beurs

Endress + Hauser won met haar iTHERM TrustSens TM371 temperatuuropnemer, op de WOTS-beurs, in Utrecht de TechAward in de categorie World of Automation en World of Motion & Drives. De temperatuuropnemer is een volledig geautomatiseerde, traceerbare temperatuuropnemer met inlijn zelfkalibratie.

De compacte thermometer iTHERM TM371, die onderscheiden werd op de WOTS-beurs, is speciaal ontworpen voor hygiënische en aseptische toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie. Doordat de sensor zichzelf tijdens de productie automatisch en geheel traceerbaar kalibreert, wordt de kans op ongedetecteerde afwijkingen geëlimineerd, met maximale productveiligheid en procesefficiëntie als resultaat. Dankzij de geïntegreerde Heartbeat-technologie is het mogelijk om instrumenten doorlopend te diagnosticeren en te verifiëren zonder het proces te onderbreken.

Geïntegreerde referentiesensor

Het hart van de iTHERM wordt gevormd door een geïntegreerde referentiesensor. De ontwikkelaars hebben gebruik gemaakt van het natuurkundige fenomeen van het ‘Curie-punt’: een specifieke temperatuur waarop de magnetische eigenschappen van een materiaal abrupt veranderen.

Dit punt wordt voor de referentiesensor bepaald. Zodra de temperatuur onder deze waarde zakt, bijvoorbeeld na een stoomsterilisatie, kalibreert de primaire sensor zichzelf tegen de referentie. Omdat het Curie-punt constant blijft, biedt de referentiesensor een stabiele vergelijkingswaarde als master.

Zelfkalibratie

Op die manier kalibreert de sensor zichzelf elke keer wanneer het systeem wordt gereinigd of gesteriliseerd, zoals dat gebruikelijk is bij processen uit de voedingsmiddelenindustrie. De toegevoegde waarde voor klanten is volgens de fabrikant Endress + Hauser enorm. Grote systemen zijn vaak voorzien van honderden temperatuursensors die meerdere keren per jaar moeten worden gekalibreerd. Tot nu toe was het daarvoor altijd nodig om het proces te onderbreken en de instrumenten te verwijderen.

Reageer op dit artikel